Maar zelfs tegenover onze buurlanden, die lang zo ver nog niet staan als Zwitserland, hinkt België achterop. En dat kan ons stilaan duur komen te staan. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar 5G dat Capgemini Invent vorig jaar deed bij de industrie en telecomoperatoren.
‘Capgemini heeft 5G onderzocht omdat we geloven dat connectivity een game changer wordt in de industrie, die nieuwe producten en processen met zich zal meebrengen. We’ll have to rethink everything at once. Op dit moment geven we klanten advies in hun connectiviteitsstrategie en 5G is daar een essentieel deel van’, zegt Frédéric Vander Sande, vice president bij Capgemini Invent. Nieuwe technologische ontwikkelingen staan of vallen bij de komst van 5G.
Specifiek voor België deed het samen met Agoria een studie bij 35 betrokken bedrijven in industrie, telecom, retail banking en onder meer dan 300 Agoria-leden naar de perceptie van 5G en in welke mate we klaar zijn om 5G uit te rollen. En wat blijkt? België is helemaal nog niet klaar voor 5G.
‘De Belgische overheid heeft initiële stappen ondernomen, maar is dan helemaal stilgevallen. Sinds de verkiezingen hadden we een regering in lopende zaken die geen beslissingen kan nemen’, zegt Vander Sande. ‘Het eerste wat we nodig hebben om 5G uit te rollen in ons land is dus een regering om de licenties te regelen, die operatoren nodig hebben om 5G aan te bieden. Alle buurlanden staan op dat vlak al ver of zijn klaar, wij staan nog nergens.’
En dat terwijl Europa eist dat elke lidstaat in 2020 in minstens één stad 5G aanbiedt en tegen 2025 full coverage heeft. Alle buurlanden hebben al sinds 2016 actieplannen die de komst van 5G voorbereiden met daarin prijsstrategieën, technische kennis, pilot launches, antwoorden op eventuele vragen over gezondheid en veiligheid… Precies wat nodig is om klaar te zijn voor 5G en bedrijven te sensibiliseren over het belang ervan. In België is er geen plan.
En dat is jammer, want hoewel 5G op dit moment vooral een belofte inhoudt, is het levensbelangrijk voor de technologische ontwikkelingen die nu aan de gang zijn in onze bedrijven. En dan gaat het niet alleen over snelheid maar ook over capaciteit, connectiviteit en reactiesnelheid. De datarate van 5G is 20 gigabyte per seconde, dat is 20 keer zoveel als 4G. De ‘vertraging’ tussen zenden en ontvangen van data is met 4G 10 milliseconde. 5G reduceert dat tot amper 1 milliseconde.
‘Met 5G kan je het netwerkverbruik veel beter verdelen over verschillende toestellen naargelang hun datagebruik. Je hebt volledige connectiviteit ongeacht de technologie die je gebruikt, want 5G is eenvoudig combineerbaar met 4G, wifi en bluetooth. En door het snellere dataverkeer met een veel grotere capaciteit, zouden vooral technologieën die veel data consumeren grote sprongen vooruit maken’, legt Vander Sande uit.
‘Denk hierbij aan video, AR, VR… die hebben 5G nodig. Wanneer er nauwelijks een tijdsverschil is tussen het verzenden en ontvangen van grote pakken data, opent real time video immense mogelijkheden voor bijvoorbeeld remote surgery, drones, autonome voertuigen in warehouses, fabrieken… Bovendien verbruikt 5G minder energie dan 4G.’
Elke onderneming die bezig is met technologie moet zich op korte termijn klaarstomen voor 5G. En dan gaat het zowel over operations en communicatie, als over investeringen en innovatie. Maar in België is dit momenteel zo goed als onmogelijk.
‘5G is een oplossing voor digital transformation connectivity. Voor de industrie is het heel belangrijk om te kunnen testen wat ze met 5G kunnen doen, maar in België gebeurt dat op dit ogenblik niet. De ontwikkeling van een level of understanding ontbreekt daardoor en dus ziet de industrie nog niet in waarom 5G de investering waard is.’
Uit het onderzoek van Capgemini Invent blijkt dat techbedrijven na de cloud, 5G als de belangrijkste ontwikkeling beschouwen die ze nodig hebben om te transformeren. ‘65 procent van alle ondervraagde bedrijven zouden 5G binnen de twee jaar implementeren, mocht het er zijn’, gaat Vander Sande verder. ‘Tegelijkertijd weet een groot deel van hen niet wat ze ermee zouden doen en hebben ze uiteraard nog geen concrete plannen.’
‘Onze achterstand hoeft niet per se een nadeel te zijn. Het kan ons ook toelaten te leren uit de ervaringen van de voorlopers zodat we ervoor kunnen zorgen dat onze toestellen klaar zijn voor 5G wanneer die er is en sneller kunnen implementeren. Maar we zijn de dynamiek van de markt en concurrentiekracht aan het verliezen’, waarschuwt Vander Sande.
De clou van het verhaal is dat onze industrie en operatoren 5G snel moeten kunnen testen en use cases opzetten. ‘Bedrijven weten ook niet met wie ze in discussie moeten treden om het proces te versnellen. Daarom is het waarschijnlijk beter dat ze zelf ecosystemen opzetten zodat ze de pilootprojecten in eigen handen kunnen nemen. De leercurve is in België misschien trager, maar we moeten er wel voor zorgen dat we kunnen versnellen wanneer dat nodig is. Als je niet vroeg de mogelijkheden van 5G voor jouw bedrijf kunt testen, verlies je in een later stadium mogelijk kostbare tijd én geld. We spreken immers over investeringen over periodes van 10 tot 15 jaar, het zijn geen beslissingen die je snel wilt nemen, dus moet je heel goed weten wat je nodig hebt en wilt.’