Dat is precies wat Living Tomorrow al jaren met succes doet: mensen, bedrijven, ideeën… bijeenbrengen om een betere toekomst te bouwen. Het zusterbedrijf TomorrowLab biedt hier als consultancybedrijf een absolute meerwaarde. ‘Het belang van Living Tomorrow zit hem precies daarin’, bevestigt Geert Michels, Country Manager van Schüco Belgium.
Schüco levert onderdelen voor ramen, deuren en gevels aan aluminiumconstructeurs. ‘Via dit platform ontmoet je bedrijven waarmee je anders niet in contact komt. Ik heb tijdens een van onze bijeenkomsten bijvoorbeeld de kans gehad om met de mensen van Securitas te praten. Zij ontwikkelen droneconcepten voor beveiliging.
Wij kunnen ramen uitrusten met sensoren die een drone activeren, zodra er met kwade bedoelingen aan de ramen geraakt wordt, lees: ingebroken wordt. Zo kan je met drones je huis beveiligen tegen inbraak, zonder tussenkomst van een alarmcentrale. Dat is geen sciencefiction meer, maar realiteit.’
Dat er heel wat nieuwe commerciële toepassingen ontwikkeld worden voor onbemande drones, weten
ze nergens beter dan bij luchtverkeersleider skeyes. ‘Mobiliteit blijft een heikel punt in Europa, daarom blijft de dronesector zich verder ontwikkelen’, zegt Johan Decuyper CEO van skeyes, dat vorig jaar een dochteronderneming heeft opgericht die zich specifiek met drones bezighoudt.
‘We hebben met TomorrowLab een aantal jaar geleden een analyse gedaan van de sector en de mogelijkheden tot innovatie bekeken. Daar zijn drones uitgekomen als een van de interessante pistes. En dat heeft geleid tot onze start-up die nu in volle ontwikkeling is.’
‘Mochten we niet innoveren, dan zijn we ten dode opgeschreven’
In een sector die door de crisis zwaar onder druk staat, is innovatie volgens Decuyper belangrijker dan ooit. ‘De druk om te innoveren is groot. Mochten we niet innoveren, dan zijn we ten dode opgeschreven. Met de hulp van TomorrowLab zijn we in contact gekomen met heel wat experten en bedrijven die ons geholpen hebben onze visie op innovatie en op de toekomst verder te ontwikkelen.’
Ook healthcare, een sector die, zeker in ons land bekend staat om zijn sterke innovaties, kan nog veel winnen bij een innovatieplatform als Living Tomorrow. ‘Het geeft ons de mogelijkheid om met andere partners na te denken en te debatteren over belangrijke vragen als hoe de gezondheidszorg er in de toekomst zal uitzien.
Wat is de impact van technologie op de gezondheidszorg? Hoe gaat de patiënt daar beter van worden? Dat zijn thema’s die ons inspireren om nog betere oplossingen te ontwikkelen’, zegt Lydie Vancauwenberghe, Head of Reimbursement, Health Policy & Economic Value bij Medtronic.
Medtronic is wereldwijd marktleider in medische technologie Het bedrijf ontwikkelt medische innovaties zoals onder andere miniatuur pacemakers, closed loop insulinepompsystemen en chirurgische robots. Door chirurgisch materiaal te digitaliseren en bijvoorbeeld uit te rusten met AI kunnen heel complexe procedures nog veel preciezer uitgevoerd worden dan nu al het geval is.
Procedures worden daardoor efficiënter en minder invasief zodat patiënten snel het ziekenhuis kunnen verlaten.
Voor Medtronic ligt het belang van een initiatief als Living Tomorrow niet alleen in het contact met innovatieve partners, maar ook in de communicatie met het grote publiek. ‘Living Tomorrow heeft ook een informatief en educatief doel. Via hen kunnen we mensen sensibiliseren. We kunnen helpen vertellen hoe healthcare eruit zal zien in de toekomst en duidelijk maken dat het deel wordt van ons dagelijks leven, aldus Vancauwenberghe.
Ook voor technologiegigant ABB is dat een belangrijk aspect van hun partnership met Living Tomorrow. ‘We zijn een B2B-bedrijf en we hebben geen rechtstreeks kanaal naar onze eindgebruiker’, zegt Jo Pauwels, Managing Director van ABB Benelux. Dankzij Living Tomorrow hebben we een platform om het grote publiek te bereiken, kunnen we scholen en mensen een aha-moment bezorgen wanneer ze zien wat ABB voor hen kan betekenen in hun huiskamer bijvoorbeeld.’
‘We moeten zorgen dat mensen uit hun cocoon treden, niet alleen theoretisch, maar ook praktisch’
Je hoort bij iedereen hetzelfde verhaal: innoveren doe je niet op je eentje en evenmin door te kijken wat jouw rechtstreekse concurrent doet en dat te imiteren. Pas door met een open geest buiten je sector te treden, kan je zinvol innoveren. ‘Je moet die kruisbestuiving initiëren en dat is precies wat Living Tomorrow doet. Dat creëert opportuniteiten’, zegt Michels.
‘We moeten zorgen dat mensen uit hun cocoon treden, niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Als je echt wil innoveren moet je alle betrokken partijen bijeenbrengen. Pas dan ben je goed bezig.’ Daar is Pauwels het helemaal mee eens. ABB is van nature een enorm innovatief bedrijf dat zwaar inzet op automatisering, energie-efficiëntie en energietransitie.
We implementeren duurzaamheid in de industrie, maar ook in zovele facetten van het dagdagelijkse leven met onze oplossingen voor smart homes, smart buildings en smart cities. Eén aspect daarvan is elektrische mobiliteit. ‘Een ecosysteem is van cruciaal belang als het over mobiliteit gaat. We hebben laadpalen ontwikkeld die 200 km kunnen opladen in acht minuten. We maken daar dus een inhaalbeweging, maar het is noodzakelijk dat we samenwerken met bedrijven als Ionity, die ook een partner is van Living Tomorrow om grote stappen vooruit te zetten’, aldus Pauwels.
‘Alleen gaan we er niet komen. We hebben de anderen ook nodig’
‘We moeten niet alleen samenwerken met vernieuwers in de industrie, maar ook met de meer traditionele spelers op de markt zoals Shell en Total voor de energievoorziening. Maar ook met nutsbedrijven, zoals Fluvius, die ook partner is van Living Tomorrow en Elia, met de politiek voor de regelgeving, met universiteiten en last but not least ook met beleggers die willen investeren in duurzame innovatie.
Dit innovatieplatform is een interessante ontmoetingsplek met andere visies en andere toekomstplannen uit andere sectoren. En dat is heel belangrijk. De puzzelstukjes moeten samengebracht worden zodat het een groot geheel wordt, want alleen gaan we er niet komen. We hebben de anderen ook nodig,’ besluit Pauwels.