Een goed team aan medewerkers is volgens Harnish eenvoudig te herkennen aan twee kwalificaties: krijgt iedereen evenveel tijd om te praten in vergaderingen en zijn de teamleden verbonden op een empatisch level. Oftewel: waardeer je elkaar als mensen in plaats van alleen als collega’s? Om de mindset van die mensen goed te krijgen heeft hij deze vijf praktische tips:
Haast iedereen heeft wel ooit voor een bedrijf gewerkt waarbij je weliswaar iedere dag met de mensen om je heen de uren doorbrengt, maar geen idee hebt wie die mensen eigenlijk zijn. Om dat te doorbreken is er de lifeline-opdracht: deel vier of vijf hoogte- of dieptepunten uit je eigen leven. En vertel erbij op welke manier je dat geraakt heeft. Behalve dat je elkaar zo op een betere manier leert kennen helpt het ook om de reactie van de ander te begrijpen. Als jij een goedbedoelde opmerking plaatst en de ander heel boos reageert bijvoorbeeld.
Bij iedere vergadering zet je de gesprekken over iemands privé-leven voort; begin iedere vergadering met een update van je teamleden: een positieve en een negatieve ontwikkeling. Om nu te voorkomen dat er oeverloze gesprekken uitkomen over de kampioenskansen van iemands sportteam of kroegavonturen houd je er een timer bij: iedereen heeft maximaal drie minuten de tijd.
‘Een van de redenen waarom Candy Crush zo’n succes is geworden is omdat je direct weet of je stap de goede is. Zo werkt het ook met feedback.’ De tijd van jaarlijkse feedback gesprekken ligt dan ook ver achter ons als het aan Harnish ligt. Om het proces te stroomlijnen is het volgens de Rockefeller Habits-auteur belangrijk om dagelijkse vergaderingen te hebben in de vorm van huddles: vergaderingen van vijf minuten waarin je de belangrijkste to-do’s doorneemt en beknopt zegt wat er wel en niet goed ging bij de vorige taak.
Een top-down-structuur is achterhaald als het aan Harnish ligt. Splits het plannen van de strategie uit in twee onderdelen: het bedenken van de doelen en het inplannen van de taken. Als oprichter(s) zet je de stip aan de horizon: waar willen we staan over tien jaar? De weg daarnaar toe laat je over aan de medewerkers zelf. ‘Niemand wil verteld worden wat hij of zij moet doen, als je de mensen zelf laat kijken wat ze kunnen zullen ze onder peer pressure proberen om de hoogst mogelijke doelen te halen.’
Dat er een planning is voor over tien jaar is helemaal geen luchtkastelen bouwen, volgens Harnish. ‘Als Mark Zuckerberg zulke doelen kan zetten in de hyper snel veranderende wereld van de sociale netwerken, dan kan zo’n plan overal.’
Zelfs op de Olympische Spelen kijken we liever naar de 100 meter sprint voor de mannen met de bijbehorende ego’s en dansjes dan naar het oorspronkelijke Olympische programma met de marathon, volgens Harnish. Een gedachtegoed dat je ook binnen je bedrijfsvoering moet toepassen: deel die grote tien jaren plannen uit in ‘volgende heuvels’ die in korte termijn zijn op te lossen.
Over het boek: Scaling Up van Verne Harnish is een beproefd recept voor groei. Het is een praktische, gedegen methode om een langetermijnstrategie op te zetten en die vervolgens terug te brengen tot wat de organisatie het komend kwartaal moet doen. De methode is een combinatie van effectiviteit (met de juiste mensen de goede dingen doen) en efficiëntie (de dingen goed doen).