De Zwitserse bedrijfsconsultants Philippe Rothlin en Peter Werder waren de eersten die de term bore-out gebruikten. In hun boek Diagnose Boreout definiëren zij bore-out als ‘een disbalans tussen de tijd die op het werk wordt doorgebracht en de hoeveelheid uit te voeren taken’. De eerste symptomen zijn volgens Rothlin en Werder onder meer demotivatie, angst en verdriet. Op de lange termijn, zo stellen ze, zal een burn-out ontstaan. Een ongewenste situatie dus, voor zowel werknemers als werkgevers.
Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar het fenomeen bore-out wordt er binnen de wetenschap wel veel aandacht besteed aan verveling op het werk. Wilmar Schaufeli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, legt uit: ‘Bore-out is geen wetenschappelijke term en er is dan ook geen stevige wetenschappelijke literatuur over te vinden. In ons veld noemen we het gewoon verveling.’
Verveling is volgens Schaufeli een negatieve reactie op een weinig stimulerende omgeving: ‘Dan heb je het dus over onderstimulatie of onderbelasting. Dit in tegenstelling tot de burn-out, waar het juist om overbelasting gaat.’
En inderdaad, over verveling op het werk zijn veel studies gepubliceerd. Een evaluatieonderzoek uit 2012 suggereert bijvoorbeeld dat verveling ‘een combinatie is van een objectief gebrek aan neurologische prikkeling en een subjectieve psychologische toestand van ontevredenheid, frustratie of desinteresse, die allemaal het gevolg zijn van een gebrek aan stimulatie’.
Een andere studie liet zien dat niet iedereen even vatbaar is voor verveling. Mensen met aandoeningen die hun aandacht beïnvloeden, zoals ADHD, vervelen zich sneller. Ook zullen mensen die over- of ondergevoelig zijn voor stimulatie zich eerder vervelen. Andere onderzoeken wezen onder meer uit dat werknemers die zich verveelden minder tevreden waren, meer kans hadden op een hartaanval en twee tot drie keer meer kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten.
Het is niet moeilijk voor te stellen dat verveelde werknemers minder productief zijn en meer fouten maken. Ook melden ze zich vaker ziek. Uit een studie van Udemy blijkt dat 43 procent van de werknemers zich op het werk verveelt. Bovendien kwam uit dit onderzoek naar voren dat meer vrouwen dan mannen zich vervelen (48 procent versus 39 procent) en dat millennials bijna twee keer zoveel kans hebben om zich te vervelen. Dat verveling vooral jongeren treft, blijkt ook uit onderzoek dat werd uitgevoerd aan KU Leuven.
Lees ook: Is het tijd om ontslag te nemen? Zes vragen
Door corona zijn we misschien nog wel vatbaarder voor verveling dan voorheen. Vooral thuiswerkers zijn hier gevoelig voor. De dagen lijken voor hen vaak lang en eentonig. Thuiswerkers hebben hierdoor regelmatig last van stress, neerslachtige gevoelens en een verminderde concentratie.
Ook als je gewoon (weer) op de werkvloer aanwezig bent, kan je verveeld raken. Volgens Schaufeli zijn hier twee redenen voor: ‘Of je hebt te weinig werk en dus te weinig te doen. Of je doet voor jouw gevoel zinloos werk, waardoor je te weinig uitdaging ervaart. Je kan je dus ook vervelen als je het druk hebt. Dit zie je wel bij mensen die overgekwalificeerd zijn.’
Gelukkig zijn er oplossingen voor mensen die zich vervelen of bored out zijn. ‘Bij verveling moet je voor stimulatie zorgen. Je kan bijvoorbeeld eens met je baas of een loopbaancoach praten over andere werkzaamheden. Maar je kan ook proberen om zelf iets aan de situatie te veranderen’, aldus Schaufeli. Een van de manieren waarop je een andere invulling kan geven aan je werkzaamheden, is job crafting. Schaufeli: ‘Uitdaging in je werk zien te houden is de truc. Kijk om je heen naar andere bezigheden. Dit hoeft dus niet altijd te gaan om een hogere functie.’
Ook buiten het werk om kan je voor extra stimulatie zorgen. ‘Ja, uiteindelijk gaat het om de totale balans. Mensen zijn een eenheid’, meent Schaufeli. Een uitdagende hobby of sport naast je werk kan de boel dus enigszins in balans brengen. Maar mocht het allemaal echt niet baten en blijf je je vervelen, dan wordt het echt tijd om na te denken over een andere job. Gebruik die spiegel die corona je voorhoudt.