Co-Vibes begon enkele jaren geleden als start-up met Young Vibes, een intens groeitraject van zes maanden voor hoogopgeleide jongeren. Als talentincubator maakt Young Vibes hen verantwoordelijk voor creatieve uitdagingen en projecten die een dosis enthousiasme, ownership en eigenzinnigheid vergen. Co-Vibes werft de jongeren aan, gaat op zoek naar projecten voor hen in ondernemingen en zorgt voor de nodige begeleiding, ondersteuning, feedback…
‘Wanneer we een pas afgestudeerde moraalfilosoof bij het digital agency Wijs plaatsen om via workshops synergie te creëren tussen de verschillende start-ups die rond Wijs zijn ontstaan, weten we dat dat een stretch is voor onze moraalfilosoof én voor Wijs, maar het werkt wel’, aldus Joris Van Droogenbroeck, mede-oprichter van Co-Vibes. ‘Elke vrijdag komen al onze Young Vibes hier samen om samen te denken, te werken en te leren. Daarbij krijgen ze coaching en ondersteuning van senior profielen.’
De les van dag 1 bij Young Vibes: vergeet je diploma. ‘We zoeken wat de echte talenten zijn van onze jongeren en hoe we die aan bod kunnen laten komen bij onze klanten. Daarvoor moeten we natuurlijk goed begrijpen wat er leeft in hun onderneming en hoe we initiatieven kunnen uitwerken om de noden van onze klanten in te vullen’, aldus Joris.
‘Bij Young Vibes hebben we vooral de zogenaamde moeilijke diploma’s: kunstgeschiedkundigen, psychologen, agogen, … Die gaan we ver buiten hun comfort zone plaatsen in een onderneming waar ze zichzelf nooit hadden gezien. Ook onze klanten kijken soms vreemd op van de kandidaten die we hen aanbieden. Maar op die manier zorgt Co-Vibes voor perspectiefverruiming, zowel bij onze klanten als voor de jongeren. En dat werkt!’
‘Vanuit de vaststelling dat de overgang van de school naar de arbeidsmarkt geen evidentie is en maar liefst 7 procent van de hoogopgeleide jongeren langer dan een jaar naar een eerste job zoekt, startten we Young Vibes op’, aldus Joris. ‘In 65 procent van de vacatures wordt minstens 2 jaar werkervaring gevraagd.’ Pas afgestudeerden kunnen dus maximaal op 35 procent van de vacatures reageren.
Jongeren die aan bod willen komen, moeten zichzelf pitchen bij Co-Vibes: ze moeten een aantal vragen beantwoorden op een manier die hen typeert. ‘Dat kan een Prezi-presentatie zijn of een video, maar het is ook al gebeurd dat we een schilderij kregen. We selecteren vooral op de leerattitude: het is belangrijk dat de jongeren snel vooruit willen en ze ownership willen opnemen voor het project dat ze toegewezen krijgen.’
Young Vibes werkt nauw samen met de VDAB. ‘Ik stelde vast dat er nauwelijks initiatieven bestaan om hoogopgeleide jongeren aan het werk te helpen’, aldus Joris, ‘dus hebben we zelf actie ondernomen. Bij Young Vibes werken enkel hoogopgeleide jongeren met een BIO-statuut (Beroepsinlevingsovereenkomst). Dat is een opleidingscontract waarbij vaardigheden en competenties aangeleerd worden op de werkvloer.
Hoogopgeleiden tussen de 30 en de 45 die al nuttige werkervaring hebben opgebouwd, en een twist in hun loopbaan willen maken, naar een nieuwe richting, kunnen bij Co-Vibes terecht om samen met het team hun ideeën verder vorm te geven. ‘Door ons, de Twisting Vibes, een traject van zes maanden aan te bieden, krijgen we de kans ervaring op te doen in nieuwe domeinen en daarbij ook begeleid te worden om de twist in mijn geval richting ondernemerschap te kunnen maken’, aldus Aline Van Bever, zelf ook een Twisting Vibe.
In de toekomst komen daar nog de Silver Vibes bij. Dat zijn vijftigplussers die op zoek zijn naar een zinvolle invulling van het slotstuk van hun loopbaan.