Bedrijven zijn vandaag in een onderlinge strijd verwikkeld om de beste talenten aan te trekken én te behouden. Tegelijkertijd blijven de werkloosheidscijfers hoog oplopen en zitten heel wat kandidaten met potentieel thuis.
Willen we hier een mouw aan passen, dan moeten we rekrutering anders aanpakken. Mijn advies voor recruiters én werkzoekenden? Kijk niet naar de functietitel, maar zoek een match met vaardigheden.
De VDAB-cijfers liegen er niet om. Er zijn meer dan 81.000 openstaande vacatures, tegenover maar liefst 180.000 werkzoekenden. Spoor, luchtvaart, defensie, onderwijs, IT,… iedereen zoekt.
In een war for talent proberen bedrijven de beste talenten voor zich te winnen én te behouden. Zo worden nieuw aangenomen digitale experten na een maand al aan de mouw getrokken (of lees: lastiggevallen) door headhunters.
Bedrijven en werkzoekenden vinden elkaar niet meer. Een jobtitel geeft een (vaak fout) beeld van wat voor persoon écht gezocht wordt. Jobomschrijvingen en functietitels schrikken kandidaten vaak af.
Ze worden verkeerd geïnterpreteerd waardoor werkzoekenden niet verder lezen, omdat ze denken dat ze toch niet de juiste persoon zijn. Wie technisch onderlegd is en afstudeerde in elektromechanica voelt zich niet capabel om als Network Engineer in een datacenter aan de slag te gaan, terwijl hij of zij wel over de juiste skills beschikt.
De perfecte medewerker bestaat niet. Mensen die willen leren en evolueren wel
Wanneer een uitstekende werknemer het bedrijf verlaat voor een promotie, stopt de werkgever al zijn of haar energie in het vormgeven van een jobomschrijving die door dat profiel werd ingevuld. Niemand neemt de moeite om de benodigde vaardigheden op te lijsten.
Hoe je dan wél de juiste mensen vindt? Zoek anders. Vergeet jobtitels en focus op vaardigheden, drijfveren en interesses. Waarom zou iemand met een diploma filosofie niet in de IT-sector kunnen werken?
Ook in technische bedrijven kunnen mensen met een achtergrond in communicatie aan de slag. En ook een marketeer kan defensie ongetwijfeld wat creativiteit bijbrengen.
Lees ook: Denk niet langer in jobs maar in taken
Zoek je een waardevolle werknemer voor je team? Bepaal dan welke tien of vijftien vaardigheden cruciaal zijn voor de job en zoek naar mensen die hierover beschikken, ongeacht hun achtergrond, diploma of ervaring.
Doe vervolgens aan upskilling. Bied hen vervolgens opleidingen aan. Zo toon je waardering en geef je aan bereid te zijn te investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.
De perfecte medewerker bestaat nog altijd niet. Mensen die willen leren en evolueren wel. Medewerkers, ongeacht hun leeftijd, hebben vandaag vaak het gevoel niets meer te kunnen bijleren op hun job. En dus zoeken ze een werkplek waar dat wel kan.
Vergeet functietitels, zoek naar vaardigheden en blijf mensen boeien en opleiden. Het is de enige manier om medewerkers te vinden en op lange termijn aan je te binden.
Over de auteur: Georges Ataya is professor aan de ULB en Academic Director of Digital Governance & Trust Executive Education aan Solvay Lifelong Learning. Hij spreekt over de nieuwe rekruteringsaanpak tijdens Cybersec Europe in Brussels Expo.