Virtueel vergaderen was nog leuk en spannend in maart, in april was het al routine, maar we hadden nog niet door waarom we dubbel zo moe waren na een lange werkdag. Begin mei kwam de verklaring: zoomvermoeidheid. Wat blijkt? Je kan niet zomaar je offline vergadercultuur overzetten naar een online omgeving. Maar met de nodige aanpassingen blijft virtueel vergaderen een efficiënt alternatief. Wedden dat dit een blijvertje wordt voor 2021?
Heel wat grote bedrijven – Telenet, Google, Facebook – kondigden na de zomer aan dat hun medewerkers blijven thuiswerken, tot in de verre toekomst zelf. Het klassieke kantoor is niet meer normaal. Nu klinkt dat aantrekkelijk natuurlijk, maar de vraag is waarom ze dat doen. En dan blijkt dat de één het doet om talent aan te trekken en de ander om de filedruk te verminderen. De inzichten van Google blijken zelfs cruciaal om het werken op afstand succesvol te kunnen houden.
Als je zo’n leider bent die graag live voor een groot publiek een show opvoert, dan is 2020 een zwaar jaar voor je geweest. Een virtuele show is namelijk echt niet gelijk aan een fysiek optreden. Hoe krijg je in hemelsnaam tijdens een videovergadering je boodschap overgebracht? Hoe spat je als leider van het scherm af? We lijsten zes tips op van experts in dit artikel. En ja, die zijn ook postcorona nog bruikbaar, wanneer je weer fysiek op het podium kan gaan stralen.
Daan De Wever zegt het al in april: medewerkers terugbrengen naar de situatie voor corona wordt onmogelijk. ‘Ik ben er 100 procent van overtuigd dat 2 tot 3 dagen thuiswerken standaard gaat worden. De vraag daarnaar zal van medewerkers komen en niet vanuit de top.’ De CEO van Destiny geeft aan dat ook leidinggevenden zich moeten aanpassen. ‘Ik geloof persoonlijk niet dat je als leidinggevende alles moet gaan controleren, ook nu niet. Maar ik zeg niet dat dat een verkeerde leiderschapsstijl is. Die controle nu doortrekken op remote werk kan, maar is de medewerker gelukkig wanneer hij of zij elke dag moet doorsturen wat hij die dag gedaan heeft? Het is op lange termijn geen leiderschapsstijl waarmee je gaat winnen.’
Ja, het is nog gelukt om een artikel van voor corona in de top 5 te krijgen. Het gaat over de job van visual facilitator. Axelle Vanquaillie komt bij bedrijven om vergaderingen of presentaties spontaan te (laten) vertalen naar tekeningen. ‘Veel onderzoeken tonen aan dat tekeningen veel beter blijven hangen bij het publiek. Ik ervaar dat mensen beter opletten zodra ik begin te tekenen, omdat ze benieuwd zijn naar wat er komt. Door het denkproces tijdens een strategische oefening te visualiseren, is het engagement ook veel groter.’