Nu we met velen vanuit huis werken ligt het dagelijkse woon-werkverkeer ook grotendeels stil. Onderzoekers gelieerd aan onder meer de Harvard Business School vroegen zich af wat er met de overgebleven uurtjes gebeurt. Zij doken in gedetailleerde tijdsbestedingsdagboeken van 1.300 in de VS gevestigde kenniswerkers.
De gegevens werden verzameld in de zomers van 2019 en 2020. De focus in de research lag specifiek op wanneer en hoe lang mensen werken en wat voor soort activiteiten ze ondernemen terwijl ze aan het werk zijn. De resultaten deelden ze op Harvard Business Review.
Vanzelfsprekend was er tussen de twee meetmomenten sprake van een flinke afname (41 minuten) van de reistijd. Opmerkelijker was het verschil in tijdbesteding tussen werknemers zonder leidinggevende verantwoordelijkheden en managers. De eerste groep besteedde een groot deel van de tijd aan persoonlijke activiteiten, terwijl managers gewoon meer uren werkten en meer tijd aan vergaderingen besteedden.
Sterker, managers zagen het aantal werkuren ruimschoots toenemen (56 minuten meer per dag). Zo waren ze dagelijks 13 minuten meer kwijt aan het beantwoorden van e-mails. Deze veranderingen waren zelfs nog groter voor managers in dienst van grote bedrijven, die 22 minuten meer per dag besteedden aan vergaderingen en 16 minuten meer aan het beantwoorden van e-mails.
De onderzoeksresultaten suggereren dat de werkzaamheden van vooral managers zijn herschikt na Covid-19. De onderzoekers komen tot een aantal bevindingen na een vergelijking van pre- en post-coronapatronen:
#1 Een algehele afname van de reistijd van 41 minuten en een toename van 37 minuten in persoonlijke activiteiten, vooral in de ochtend. Veel respondenten werken door tot na 17.00 uur.
#2 Geen toename van de totale tijd besteed aan werken, maar wel een toename van het aantal werkdagen. Onder alle respondenten is de totale tijd tussen het begin van de eerste werkactiviteit en het einde van de laatste activiteit met 36,3 minuten toegenomen in 2020.
#3 De werkdagduur nam toe met 56 minuten voor managers, maar veranderde niet voor medewerkers.
#4 Duidelijke veranderingen in de manier waarop de werkdagen van managers werden ingevuld tegenover geen verandering voor niet-leidinggevenden:
Deze bevindingen waren vooral te zien bij managers die werkzaam zijn in grote bedrijven (250 werknemers of meer), waar de behoefte aan coördinatie vermoedelijk groter is, stellen de onderzoekers. In het onderzoeken konden niet alle interacties worden vast gelegd, zoals interactie via berichtenplatforms zoals Slack.
De toename van de vergadertijden die is gedocumenteerd kan dus een ondergrens zijn voor de toename van de tijd die wordt besteed aan interactie en communicatie tijdens het werken vanuit huis.
De respondenten in het onderzoek hadden niet het gevoel dat de pandemie hun algehele gevoel van welzijn heeft veranderd. Evenmin had het impact op de periode waarin ze in een positieve stemming zijn. Misschien zien ze ook de voordelen in van thuiswerken, concluderen de onderzoekers.
58 procent van de respondenten vond de regels voor thuiswerken in 2020 positiever dan vóór de pandemie, terwijl slechts 13 procent ze negatiever vond. Toch is er geen dramatische verschuiving in voorkeuren zichtbaar. In 2020 vertelde 45 procent van de respondenten dat ze graag drie dagen of langer thuis zouden werken, vóór de pandemie dacht 37 procent van de respondenten er net zo over.