Een volledige terugkeer naar de werkvloer zoals vroeger is nog niet voor binnenkort. Uit recente cijfers van Sciensano blijkt immers dat vier op de tien besmettingshaarden van corona-uitbraken in bedrijven ligt. Bovendien zal de grootste groep van de actieve bevolking wellicht pas over een aantal maanden een eerste prik krijgen.
Thuiswerken is één van de maatregelen die het voorbije jaar het beste scoorde om de curve met besmettingen te doen dalen. Recente studies van diverse academische en commerciële organisaties tonen aan dat thuiswerken ook in het post-coronatijdperk vaker zal voorkomen.
Als manager moet je ook aandacht hebben voor het welzijn van je medewerkers
Microsoft, bijvoorbeeld, heeft recent de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat aantoont dat hybrid working, flexibel van thuis en kantoor werken, niet alleen een blijver is, maar ook heel wat uitdagingen met zich meebrengt. Als thuiswerken in vele bedrijven en instellingen een blijvende trend zal worden, hoe zit het dan met het welzijn op de ‘werkvloer’ thuis?
Het is van groot belang dat er wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen voor thuiswerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben allemaal gemerkt dat gewoon een internetverbinding en een laptop hebben niet volstaan. Als ondernemer en verantwoordelijke manager moet je ook aandacht hebben voor het mentale en fysieke welzijn van je medewerkers.
Een hele dag op een keukenstoel voorovergebogen naar je laptopscherm staren is de kortste weg naar een consultatie bij de huisdokter of de rugkliniek. Maar net daar knelt het schoentje. Veel ondernemingen hebben al veel negatieve gevolgen, zoals hogere kosten en lagere inkomsten, moeten slikken ten gevolge van Covid-19.
Via een gepast beleid kan de overheid ook hier haar verantwoordelijkheid nemen om grote en kleine bedrijven beter te ondersteunen in het uitrollen van initiatieven om de thuiswerkplek zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken.
De overheid zou kunnen inzetten op fiscale voordelen of premies voor bedrijven die investeren in oplossingen om het thuiswerken te ondersteunen. Bijvoorbeeld om de thuiswerkplek beter in te richten of om de gezondheid van de werknemer tijdens het werken thuis beter te ondersteunen.
Thuis is de lokroep van de snoepkast nog groter
Bij het nemen van deze maatregelen, zou de overheid telkens moeten letten op drie pijlers: gezondheid, milieu en het lokale aspect. Zo zou bijvoorbeeld, dankzij een speciale samenwerking met lokale handel en fabrikanten, de werknemer alleen bij lokale handelaars een ergonomische bureaustoel (of werktafel, etc.) kunnen bestellen. En enkel handelaars die milieuvriendelijke stoelen (laten) fabriceren of op z’n minst duidelijke ecologische recyclageprocedures hanteren, komen dan in aanmerking.
Wie gezondheid zegt, denkt ook aan gezonde voeding. In hoeveel bedrijven staat er niet wekelijks een verse (gratis) fruitmand klaar of kunnen werknemers elk moment een fris glas water drinken? Waarom zou die mogelijkheid niet geboden kunnen worden op de werkplek thuis? Waar de lokroep van de snoepkast wellicht nog groter is… Ook hier kan de overheid perfect inspelen op het bijstaan van lokale bedrijven die mensen willen aanzetten gezonder te leven.
Dankzij de combinatie van deze drie pijlers zouden we echt kunnen spreken van een positieve spiraal of win-winsituatie. Een betere thuiswerkplek en gezondere werknemers zorgen in de eerste plaats voor een betere productiviteit.
Een betere thuiswerkplek en gezondere werknemers zorgen voor meer productiviteit
Maar het is ook een stimulans voor onze lokale economie die dan nog eens extra wordt ondersteund en aangezet om te investeren in het welzijn van hun medewerkers en milieuvriendelijke oplossingen.
De stijging van de (lokale) economie en van de competitiviteit van onze bedrijven is dan weer goed voor de werkgelegenheid en voor de inkomsten van de overheid. Maar ook het milieu, onze derde pijler, is ons dankbaar, want minder pendelaars betekenen minder vervuiling, meer milieuvriendelijke oplossingen betekenen minder druk op onze omgeving.
Eén ding is zeker, door meer te investeren in onze medewerkers met het oog op lokaal kopen, steun je als overheid op een gerichte en duurzame manier de lokale economie die het – zeker nu – bijzonder hard nodig heeft.