We typen liever dan we praten. We grijpen in onze communicatie met collega’s graag terug op mail, app, Slack en alle andere mogelijke varianten. En dat is handig voor het overdragen van informatie. Maar communicatie is meer dan dat.
Het gaat ook over het onderhouden van sociale relaties en die zijn cruciaal voor de goede werking van een bedrijf, werknemersgeluk en onze gezondheid. En daarvoor is spraak cruciaal, ontdekten Amit Kumar (University of Texas) and Nicholas Epley (University of Chicago Booth School of Business).
De onderzoekers concluderen na een aantal experimenten dat mensen de positieve relationele gevolgen van het gebruik van spraak ten opzichte van alleen tekst onderschatten. We kiezen daardoor eerder voor een tekstbericht dan dat we het gesprek aangaan.
In één experiment van Kumar en Epley werd deelnemers gevraagd te denken aan een oude vriend die ze al een tijdje niet gezien of gesproken hadden, maar met wie ze graag weer zouden willen contacteren. Deze mensen stelden zich toen voor hoe deze interacties hen zouden laten voelen als ze zouden e-mailen of bellen met de deze oude vriend.
Hoewel mensen verwachtten dat ze zich meer verbonden zouden voelen met hun oude vriend tijdens een gesprek, verwachtten ze ook dat ze er zich ongemakkelijker bij zouden voelen. De meerderheid koos dan ook liever voor een geschreven bericht.
De zorgen bleken ongegrond: de onderzoekers lieten mensen terug hun oude vriend contacteren, hetzij via e-mail of via de telefoon. Zoals de deelnemers hadden verwacht, voelden ze zich na een gesprek meer verbonden met hun oude vriend dan na het typen van een berichtje. In tegenstelling tot de verwachtingen was er geen verschil in hoe ongemakkelijk ze zich voelden na het gesprek vergeleken met typen.
Het toevoegen van video aan een ‘ouderwets’ telefoongesprek zal ons gevoel van verbondenheid met een andere persoon niet verder vergroten, blijkt uit een ander experiment van de twee wetenschappers. Een gevoel van verbondenheid lijkt niet voort te komen uit het feit dat je de ander ziet, maar uit het horen van de stem van een ander. De stem van een persoon is het signaal is dat begrip en verbinding creëert.
Pak nu niet bij ieder kleinigheidje de telefoon, waarschuwen de onderzoekers. Een tekstberichtje is soms eenvoudiger en efficiënter, en stelt de ontvangers in staat om te reageren wanneer dat uitkomt. Voor een eenvoudig bericht, een snelle update of een bijlage, zijn e-mails en appjes nog altijd de beste optie.
De onderzoekers benadrukken wel dat we vaak onnodig tegen een telefoongesprek opzien én dat we de impact van een telefoongesprek onderschatten. Hun advies: neem wat meer tijd om met anderen te praten dan je geneigd bent. Jij en degenen met wie je praat zullen zich daardoor waarschijnlijk beter voelen.