Door de coronacrisis is het logisch dat de Brexit tijdelijk naar de achtergrond is verschoven. Maar de Britten hebben recent duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn om verlenging van de overgangsperiode aan te vragen, en dus begint de tijd te dringen.
In de nieuwe situatie zijn namelijk andere regels van kracht, waardoor je niet meer kunt profiteren van de gemeenschappelijke markt zoals die was toen Groot-Brittannië nog tot de Europese Unie behoorde. Om onverwachte en onwenselijke situaties te voorkomen, is het belangrijk om de volgende zaken goed en snel te regelen.
Dat de Brexit impact heeft op jouw handel met partijen in Groot-Brittannië, staat vast. Maar hoe groot deze impact is, verschilt per situatie. Het is daarom van belang om deze impact in kaart te brengen, zodat je weet welke verantwoordelijkheden je moet nemen. Denk aan het regelen van de benodigde vergunningen en certificaten of het aanvragen van een EORI-nummer. Houd daarbij ook de impact op het verzenden van pakketten in je achterhoofd. Mogelijk brengt de Brexit langere verzendtijden met zich mee.
Exporteerde je tot nu toe alleen binnen de Europese Unie? Dan heb je je processen waarschijnlijk nog niet ingericht op handeldrijven met niet-EU landen. Dit vraagt om extra voorbereiding. Want wat de uitkomsten van de onderhandelingen ook zijn, er komen extra procedures bij het importeren uit en exporteren naar Groot-Brittannië. Beschik je bijvoorbeeld over systemen om zelf aangifte te doen? Heb je de juiste douanevergunningen? En ben je in staat om data elektronisch aan te leveren? Als je beschikt over de juiste mensen en middelen, kun je deze extra handelingen efficiënt uitvoeren.
Doordat Groot-Brittannië buiten de Europese Unie valt, krijg je te maken met andere regels als het gaat om belastingen of accijnzen. Het is mogelijk dat zowel Groot-Brittannië als de Europese Unie tarieven op elkaars invoer gaan heffen. Daarbij rijst de vraag wat jij daarmee gaat doen. Betaal je deze uit eigen zak of reken je ze door aan je klanten? Bovendien is er een grote kans dat de btw-verlaging voor zendingen met een lage waarde, afgeschaft wordt. Dit betekent dat je als online retailer niet alleen verantwoordelijk bent voor het indienen van douaneverklaringen, maar ook voor het innen van btw. Als je niet voor verrassingen wil komen te staan, moet je nu alvast stilstaan bij deze veranderingen.
Voor sommige gevallen geldt dat het verstandig is om bepaalde procedures uit te besteden. Zo gebruiken Britse havens bijvoorbeeld verschillende port community systems, wat ervoor kan zorgen dat de aangifte van je goederen erg complex wordt. Kennis van een expert biedt daarbij uitkomst. Weet je nu al dat jouw goederen telkens via een ander douanesysteem het land binnen gaan komen? Dan is het wellicht efficiënter om een derde partij in te schakelen voor het afhandelen van de importaangiftes, óók als je je eigen exportaangiftes regelt. Zo hoef je je de verschillende douanesystemen niet eigen te maken, maar weet je wel zeker dat alle aangiftes correct worden afgehandeld. Dat bespaart je een hoop tijd.
Wil je geen risico lopen en ervoor zorgen dat jij en je klanten geen hinder ondervinden, dan wordt het de hoogste tijd om de Brexit terug op je prioriteitenlijst te zetten. Zo ben je er zeker van dat je bent voorbereid, zodat je zorgeloos pakketten naar Groot-Brittannië kunt blijven vervoeren en blijft profiteren van de e-commercepiek die door het coronavirus is ontstaan.