Zelfbewustzijn is de sleutel tot succes. Dat beweert althans leiderschapscoach Amy Kan in een artikel op Fast Company. Volgens Kan is het van cruciaal belang dat leiders zelfbewustzijn ontwikkelen om de communicatie met hun medewerkers optimaal te houden.
In haar optiek wordt zelfbewustzijn dan ook bepaald door hoe duidelijk je jezelf ziet en in hoeverre je je bewust bent van de manier waarop anderen jou zien. Zo zegt ze: ‘Er zijn talloze voorbeelden van slechte communicatie bij leiders die niet het zelfbewustzijn hebben om te beseffen dat hun boodschap niet wordt begrepen.’
Dit resulteert onder andere in gemiste deadlines, mislukte projecten en gefrustreerde medewerkers. Nu er zoveel mensen thuis werken, is het nog moeilijker om bepaalde zaken goed over te brengen. Er ontbreekt bijvoorbeeld een groot stuk non-verbale communicatie bij online besprekingen.
Kan meent daarom dat het nu nog belangrijker is om zelfbewustzijn te ontwikkelen. Ironisch genoeg moeten de leiders dan eerst bewust worden van het feit dat ze helemaal niet zo zelfbewust zijn als ze denken. Uit een studie van organisatiepsycholoog Tasha Eurich kwam naar voren dat slechts tien tot vijftien procent van de 5000 deelnemers aan de criteria voor zelfbewustzijn voldeden. En dat terwijl het merendeel van tevoren had aangegeven zichzelf wel degelijk zelfbewust te vinden.
Uit het onderzoek bleek ook dat leiders die zichzelf zien zoals hun medewerkers dat doen effectiever zijn. Naarmate mensen meer ervaring hebben en meer macht krijgen, lijkt dit zelfbewustzijn echter af te nemen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat de mensen om je heen steeds minder feedback en terugkoppeling (durven te) geven terwijl jij steeds hoger naar de top klimt. Als je door niemand wordt aangesproken op je gedrag of je manier van communiceren, kan dit al snel leiden tot zelfoverschatting.
Leiderschapscoach Amy Kan geeft tips waarmee je voorkomt dat je te veel in jezelf gaat geloven.
#1 Zorg voor feedback
Regelmatige, geanonimiseerde feedback zorgt ervoor dat je jezelf niet alleen door je eigen ogen ziet. Naarmate je verder groeit binnen een organisatie wordt het steeds belangrijker om feedback te krijgen. Niet alleen van degenen die boven jou staan, maar ook van je medewerkers. Op die manier voorkom je dat je alleen maar redeneert vanuit je eigen perspectief.
#2 Evalueer je successen en mislukkingen
Maak de balans op van situaties waarin je succesvol was en de situaties waarin je dat niet was. Wat gebeurde er in elke situatie? Wat was er anders? Als je het opnieuw zou doen, wat zou je dan veranderen? Door middel van dit soort reflecties leer je bepaalde patronen te herkennen en kan je sneller actie ondernemen als de omstandigheden daarom vragen.
#3 Streef voortdurend naar zelfverbetering
Blijf jezelf ontwikkelen. Het is belangrijk om te blijven leren, of dit nu te maken heeft met je jog of met een hobby buiten het werk om. Leren houdt ons flexibel en herinnert ons eraan dat we niet overal experts in zijn. Het houdt ons nederig, een belangrijke eigenschap van zelfbewustzijn.
#4 Beoefen mindfulness
Meditatie, een vorm van mindfulness, verbetert je focus en stelt je in staat meer aandacht te besteden aan wat er om je heen gebeurt. Deze effecten zijn al merkbaar bij slechts tien minuten mediteren per dag.
Door je hersenen op deze manier te trainen, leer je eventuele afleidingen te negeren en kan je je beter concentreren op zaken die op dit moment aan de orde zijn.
#5 Maak gebruik van assessments
Door zelf mee te doen aan een assessment leer je je blinde vlekken te herkennen. Kan noemt de Energy Leadership Index (ELI) en de EIQ-2 als voorbeeld. Met de ELI krijg je als leider onder meer inzicht in je percepties en gedrag. Zo zijn er uiteraard meer leiderschapsassessments die jou helpen zelfbewust te blijven en/of je zelfbewustzijn verder te ontwikkelen.