‘Organisaties die concurrentieel en duurzaam willen ondernemen, moeten hun innovatief vermogen vergroten’, meent Jef Staes, autoriteit op het vlak van innovatie en change management in ondernemingen. ‘Dat kunnen ze alleen maar doen door te kijken naar de talenten van hun mensen en de mogelijkheden van die talenten optimaal te benutten.’
Die manier van werken heeft een impact op de competenties van een CEO’s. ‘De oude wereld was er een van diploma’s en functieomschrijvingen, nu draait het om talent, om verandering. Dat vergt een andere leiderschapsstijl waar CEO’s uitdagende visies, die nota bene van iedereen in de onderneming kunnen komen, moeten stimuleren’, aldus Jef. Die werkwijze moet ook ondersteund worden door alle afdelingen. HR moet bijvoorbeeld bezig zijn met hoe ze mensen naar de job brengen waarin ze hun talent het best kunnen benutten en ontwikkelen.
‘We hebben de voorbije decennia onze CEO’s steeds performanter gemaakt, maar het was altijd hetzelfde type CEO: controlerend, taak- en budgetgericht’, zegt Jef. ‘In een nieuwe organisatie moeten we ook bij executives op zoek naar andere talenten en passies.’ Jef vergelijkt het met de overgang van de stomme film naar de film met klank: ‘Executives zoals we die tot nu kenden zijn acteurs uit de stomme film en we zijn bezig met stomme acteurs beter te maken, maar eigenlijk hebben we nieuwe acteurs nodig voor een nieuw soort film.’ De moeilijkheid die Jef hier ziet is dat de nieuwe organisatie gemaakt wordt door de mensen die het voor het zeggen hebben in de oude cultuur.
Jef onderscheidt drie digitaliseringsgolven die de manier waarop ondernemingen werken definitief hebben omgekeerd. In een eerste golf werd informatie digitaal beschikbaar met de komst van het internet. De tweede digitaliseringsgolf was een direct gevolg hiervan: mensen leerden sneller omdat informatie zo gemakkelijk beschikbaar was en bedrijven gingen nadenken over het digitaliseren van hun producten en diensten. Dit is de wereld van the internet of things en zelfrijdende connected cars.
‘In een derde golf bepaalt digitaal de manier waarop een onderneming werkt’, zegt Jef. ‘Denk daarbij aan crowdfunding, crowdsourcing, open innovation, waarbij social media een hoofdrol spelen.’ Van digitale informatie en digitale producten en diensten zijn we in een fase beland waar digitaal de manier van werken én de bedrijfscultuur bepaalt.
Die drie golven samen zorgen er volgens Jef voor dat innovatie vanzelf disruptief zal zijn. ‘Het gaat altijd vlugger en het zal altijd meer zijn. Bedrijven die niet disruptief innoveren en bv. hun eigen portfolio niet durven te vernietigen, plaatsen zichzelf buiten de markt. Kijk maar hoe Nokia weggespeeld werd door Apple, omdat het vasthield aan een product dat niet mee evolueerde.’
CEO’s moeten dus overtuigd zijn van de noodzaak om disruptief te innoveren en het ook aandurven. Omdat de transformatie zo ingrijpend is, raadt Jef aan business unit per business unit om te schakelen. Pas daarna is in een laatste fase is schaalvergroting mogelijk.
Dat en veel meer komt aan bod in The Rise of the Red Monkeys wat Jef Staes een ‘executive awakening class’ noemt. De sessie is vooral gericht op executives, managers en HRM-medewerkers, maar iedereen met een passie voor innovatie is welkom.
Meer info: www.riseoftheredmonkeys.com
Maak als abonnee van MT magazine kans op 1 van de 20 exclusieve tickets voor de Executive Awakening Class met Jef Staes en ontdek de ‘Rise of the Red Monkeys’.
MT-abonnees die een gratis ticket winnen, kunnen deelnemen aan één van deze twee pionierssessies in de Abdij van Tongerlo op woensdag 31 mei of donderdag 29 juni 2017.
Nog geen abonnee? Registreer u hier voor 15 mei en maak ook kans op zo’n gratis ticket! Wees er dus snel bij.