#1 De voordelen van bescheidenheid
We voelen ons misschien wel meer aangetrokken tot de haantjes (m/v), de blaaskaken en de narcisten… Maar bescheiden leiders hebben wel meer succes, blijkt uit dit artikel. Ze vragen meer om feedback en ze focussen op de behoeften van werknemers. Deze eigenschappen leiden tot hogere niveaus van betrokkenheid en betere werkprestaties bij medewerkers. Om te onthouden als je het komend jaar iemand wil promoveren.
#2 Spanningen managen
Wanneer je mensen na een lange periode van thuiswerken terugkeren naar kantoor, dan is er praktisch van alles te regelen. Maar als leider hou je je beter bezig met het managen van de emoties. Voor werknemers die geen fan waren van virtueel werken, die zich opgesloten en geïsoleerd hebben gevoeld, zal zo’n terugkeer spanningen kunnen oproepen. Veel mensen hebben toch een psychische tik gekregen en de gevolgen daarvan kunnen ook pas veel later het daglicht zien. In dit artikel vind je vijf manieren om meer rekening te houden met de emoties van werknemers.
#3 Echt luisteren
Karlien Vanderheyden, prof aan Vlerick Business School, schrijft zes jaar mee aan de rubriek ‘de natuurlijke leider’. Ze weet ook precies welk advies onze lezers nodig hebben. Dit jaar scoorde ze extreem goed met het geheim van de goede leider: echt luisteren. Dat blijkt in de praktijk toch niet zo eenvoudig. Zo denken we sneller dan we praten. Onze hersenen kunnen 300 woorden per minuut verwerken, terwijl een gemiddeld persoon 100 tot 140 woorden per minuut zegt. Dat geeft ons de ruimte om ondertussen aan andere dingen te denken. En dat doen we dan ook, komaan geef toe. Ze geeft in dit artikel zes tips om echt te leren luisteren. Wat zeggen we dan? Bedankt Karlien!
#4 Opgepast voor emotionele besmetting
Ken je dat gevoel? Dat je wordt aangestoken door emoties van anderen? We noemen dat emotionele besmetting en dat gebeurt meestal onbewust. De algoritmes van social media maken al handig gebruik van dit mechanisme. Maar ook op de werkvloer kan de impact van emotionele besmetting groot zijn, daarom moet je als leider dit mechanisme wel snappen. Sociaalpsycholoog Elaine Hatfield geeft in dit artikel uitleg over het proces in drie stappen: mimicry, feedback en contagion. En ze geeft tips om emotionele besmetting tegen te gaan.
#5 Omgaan met andere kleuren
De persoonlijkheidstest van de Zwitserse psychiater Carl Jung vindt nog altijd gretig aftrek in de managementwereld. We kennen het beter als het kleurenmodel. Niemand kijkt verbaasd op als je vraagt welke kleur hij of zij is: rood, blauw, groen of geel? De Zweedse schrijver Thomas Erikson nam voor zijn boek Omringd door idioten het kleurenmodel onder de loep. Hij focust op hoe je je het beste kan aanpassen aan de verschillende kleuren om beter samen te gaan werken. Je vindt in dit artikel dus een korte handleiding over hoe om te gaan met rood, blauw, groen en geel.