Traditionele managementstijlen worden steeds minder getolereerd, simpelweg omdat ze niet meer werken in de wereld waarin we – zeker sinds corona – leven. HR-softwareontwikkelaar Talentsoft schrijft in een recente whitepaper dat de autoritaire top-downleiders plaats moeten maken plaats voor managers die zich kwetsbaar, transparant en empathisch durven op te stellen. Goede leiders snappen anno 2021 dat deze eigenschappen een teken van kracht zijn.
Wanneer multidisciplinaire teams in virtuele werkomgevingen van thuis uit werken, terwijl de grens tussen werk en privé vervaagt, vereist dat van leiders nieuwe manieren om hun mensen gemotiveerd en productief te houden. Daarnaast moeten ze een open communicatiestroom waarborgen om waarschuwingssignalen te herkennen bij medewerkers die het moeilijk hebben.
Het wordt duidelijk dat authentieke leiderschapsstijlen in de huidige situatie een stuk effectiever zijn dan autoritaire. ‘De succesvolle manager in een gedistribueerde werkplek is er één die zowel de rol van verbinder als coach op zich neemt’, lezen we in de whitepaper.
‘De manager als verbinder is gericht op het tot stand brengen van individuele verbindingen met elk teamlid, het verbinden van teamleden onderling, en ervoor zorgen dat het team verbonden is met andere teams binnen de organisatie.’
‘De manager als coach focust op het ontwikkelen en verbeteren van de prestaties en competenties van individuele werknemers en teams. Dit gebeurt o.a. door feedback te geven en ontvangen, motiverende gesprekken te voeren en de juiste leermiddelen aan te reiken.’
Het is veel eenvoudiger om te focussen op bedrijfsresultaten en harde cijfers
Vanuit Europa komt sinds de Black Lives Matter-beweging een steeds sterkere roep naar meer diversiteit en gelijkheid en minder racisme en discriminatie. Het belangrijkste actiepunt voor bedrijven is nog steeds het wegwerken van de loonkloof. Uit statistieken van het Europese Parlement blijkt dat België het op dat vlak lang niet zo slecht doet met een plaats in de EU. Maar het verschil in gemiddeld brutoloon van mannen en vrouwen bedraagt toch nog altijd zes procent.
De loonkloof moet worden weggewerkt. Maar minder discriminatie betekent ook dat iedereen gelijke kansen moet krijgen in de samenleving en in organisaties, ongeacht leeftijd, beperking, etniciteit, gender, seksuele oriëntatie of religie.
En ook dat heeft een impact om leiderschap. ‘Nu steeds meer bedrijven in de Benelux een divers en inclusief personeelsbestand als topprioriteit hebben, zien we nog een belangrijke ontwikkeling: samenwerken in teams waar ruimte is voor verschillen én gelijkwaardigheid, is anno 2021 actueler dan ooit’, meent Talentsoft.
‘Om dit te borgen is samenwerkend en inclusief leiderschap nodig. Dit type leidinggevende staat open voor suggesties en ideeën van alle teamleden en voelt feilloos aan dat de uitwisseling van verschillende perspectieven, achtergronden en individuele talenten unieke inzichten en verrassende oplossingen kunnen opleveren. En dat alles in een omgeving waarin mensen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.’
Heldere communiceren, goed luisteren, empathie en nederigheid durven tonen, samenwerking stimuleren in een mentaal en fysiek veilige omgeving, individuele talenten herkennen en laten groeien zodat mensen excelleren, is wat je vandaag als leider moet doen. Bovenop je gewone takenpakket natuurlijk.
Dat is geen sinecure. Het is veel eenvoudiger om te focussen op bedrijfsresultaten en harde cijfers. Veel leiders zijn ook in die traditie ‘opgevoed’ en hebben tot nu toe nooit iets anders gedaan. Er is vaak een gebrek aan verbinding met het personeel en te weinig oog voor de ontwikkeling van werknemers. De oorzaak is volgens Talentsoft vaak een gebrek aan soft skills bij de leiders.
En leiders blijken daar niet helemaal zelf schuldig aan. Volgens onderzoek van research- en consultancybedrijf Gartner vindt slechts 34 procent van de leiders dat ze voldoende ruimte krijgen hun soft skills te ontwikkelen. En dat terwijl het afgelopen jaar juist heeft aangetoond dat betrokkenheid en persoonlijk contact de smeerolie zijn waarop organisaties blijven draaien.