Cyriel Kortleven, internationaal spreker, schrijft in dit exclusieve artikel voor MT dat het allemaal begint met de verander-mindset. We hebben in tijden van veel verandering leiders en professionals nodig met een lenige mindset. We willen mensen die hun veilige comfortzone durven te verlaten en hun oordeel tijdelijk uitstellen. We willen mensen die de wereld vanuit een ander perspectief bekijken en problemen kunnen omvormen in opportuniteiten.
We willen mensen die in actie komen en geen schrik hebben om te experimenteren met kleine acties. Ontdek hoe de verander-mindset een survivalkit voor professionals kan zijn in deze tijden van verandering.
Een nieuw product, dienst of proces is uiteraard onherroepelijk verbonden met een verandertraject, aangezien je iets gaat doen wat je niet eerder hebt gedaan. In de meeste verandertrajecten wordt vrij veel tijd en energie besteed aan het formuleren van het eindresultaat dat gewenst is en de organisatorische gevolgen.
Helaas is er nog steeds relatief weinig aandacht voor de menselijke kant van de verandering. We verwachten dat medewerkers plotsklaps hun jarenlange gewoontes overboord gooien en staan te trappelen om te starten met de nieuwe manier van werken.
Dit is niet zo. Hoe voelt het voor jou als je je tanden moet poetsen met je minst-dominante hand? Of wat gebeurt er als je je eerste kop koffie pas om 11 uur krijgt? Waarschijnlijk onwennig, vervelend en raar. Het liefst wil je snel (onbewust) terugkeren naar de vertrouwde situatie.
We vragen precies hetzelfde van onze medewerkers. Vaak heeft het managementteam al maandenlang kunnen wennen aan de noodzaak om een andere richting op te gaan en verwacht het dat de medewerkers op een zeer korte tijd omschakelen en enthousiast zijn over de nieuwe richting.
Ik heb gemerkt dat er enkele cruciale elementen zijn die het verschil kunnen maken als we deze principes vanaf de start kunnen meegeven aan de mensen.
Ik ga, net zoals ik in het Online Coach Café heb gedaan, iets dieper in op de verschillende onderdelen en geef ook telkens enkele praktische tips hoe je dit in de praktijk in je eigen organisatie kunt inzetten.
Mensen zijn van nature geneigd om voor de bekende paden te kiezen en elk idee dat daarvan afwijkt is een potentieel gevaar. Heb je al gemerkt dat in bijna elke vergadering idea killers naar boven komen?
Idea killers zijn uitspraken zoals ‘Ja, maar…’ ‘We hebben geen budget’, ‘Hebben we drie jaar geleden al eens geprobeerd en werkt niet.’ Deze uitspraken maken dat de mogelijkheden al in de kiem gesmoord worden voordat het idee een levenskans heeft gekregen.
De 3-minutenregel is een simpele en zeer pragmatische manier om mensen te helpen om van een ‘Ja, maar…’ naar een ‘Ja, en…’ attitude te veranderen. Deze 3-minutenregel werkt als volgt: leg aan je collega’s (of je klant) uit dat mensen het liefst onmiddellijk oordelen, maar dat een oordeel uitstellen noodzakelijk is om tot nieuwe ideeën te komen.
Je nodigt hen vervolgens uit om gedurende drie minuten volgens een ‘ja, en’-manier te denken. In plaats van te reageren met een idea killer dienen ze het idee te accepteren en er zelf iets aan toe te voegen. Als mensen echter tijdens de drie minuten toch met een idea killer komen dan mag je een rode kaart geven.
Als iemand een rode kaart krijgt dan betekent dat dat die persoon één idee heeft gedood en zijn of haar straf is dan om met twee nieuwe ideeën te komen. Gedurende deze drie minuten is kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit van de ideeën. Accepteer dus ook onrealistische en onhaalbare ideeën, want je hoeft niet al die zaken daadwerkelijk uit te voeren.
Na de drie minuten kijk je naar alle ideeën die bedacht zijn en selecteer je degene waar potentieel in zit. Of je kiest een specifiek element van een idee dat bruikbaar is. Je kunt uiteraard ook een aantal ideeën samenvoegen. De kans is groot dat je verbaasd zult staan van de hoeveelheid nieuwe ideeën die kunnen ontstaan in zo’n kort tijdsbestek.
Een ander voordeel van deze methode is dat iedereen de kans krijgt om iets bij te dragen. Daardoor groeit de kans dat een idee in de praktijk ook daadwerkelijk geïmplementeerd en gedragen wordt. Belangrijk: gebruik deze 3-minutenregel enkel als je op zoek bent naar nieuwe ideeën of wanneer je je mensen in een open creatieve attitude wenst te krijgen.
Vaak bekijken we de wereld met dezelfde bril. De marketeer ziet overal mogelijkheden om een product of dienst te promoten; de professional van Human Resources denkt onmiddellijk aan het potentieel van mensen en de accountant zal als eerste checken of de cijfers wel kloppen.
Daar is op zich niks mis mee want het is natuurlijk hun expertise om deze taken uit te voeren, maar bij veranderingstrajecten is het wel belangrijk dat we breder zicht krijgen op de situatie.
We willen dat mensen in staat zijn om zich in te leven in een andere rol zodat ze snappen waarom bepaalde beslissingen nodig zijn. Door technieken aan te leren om vanuit een andere invalshoek naar de wereld te kijken, zal de verandering makkelijker geaccepteerd worden. En er ontstaan automatisch ook veel meer mogelijkheden.
Een mooie techniek is WWxD – What Would X Do – waarbij X staat voor de diversiteit van invalshoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar andere afdelingen kijken. Als jij een marketeer bent, hoe zou iemand van logistiek jouw probleem oplossen? Of iemand van personeelszaken of iemand van de juridische dienst? Deze andere invalshoek levert wellicht al heel wat nieuwe ideeën op.
Maar je kunt ook naar andere industrieën kijken. Hoe wordt jouw probleem aangepakt als je binnen de farmaceutische, mode- of luchtvaartindustrie zou werken? Dat zorgt wellicht weer voor nieuwe invalshoeken. Of je kunt je laten inspireren door bekende organisaties. Hoe zou Facebook jouw probleem aanpakken? Wat zou Harley Davidson doen als ze in jouw schoenen zouden staan? Welke ideeën komen boven als IKEA tijd en budget zou investeren in jouw uitdaging?
WWxD is een erg eenvoudige manier om van perspectief te veranderen.
De laatste stap is de moeilijkste stap. Vaak zijn er voldoende ideeën aanwezig, maar die dienen in de praktijk omgezet te worden. De meeste ideeën verliezen al hun energie tijdens de ellenlange vergaderingen, in de uitgebreide documenten of in het planningsproces.
Mensen zijn vaak zeer enthousiast als een idee boven tafel komt maar na 48 uur is de eerste energie al verloren. Vandaar de tip om zo snel mogelijk een Nano-actie te nemen. Een Nano-actie is een stap die maximaal 10 euro mag kosten en niet meer dan een uurtje tijd vraagt (geld en tijd zijn immers de grootste idea killers).
Wat is de eerste kleine actie die je kunt nemen om te zien of het idee al dan niet potentieel heeft? In plaats van te vergaderen over een mogelijke marketingactie, bel drie goede klanten op en leg het idee alvast eens aan hen voor en luister naar hun reactie. Vaak levert dat sneller en beter resultaat op dan theoretisch gefilosofeer of klanten het nieuwe aanbod interessant vinden.
Ik nodig je graag uit om een Nano-actie te nemen en één van bovenstaande technieken in de praktijk met je eigen team uit te proberen. Veel succes alvast.
Over de auteur: Cyriel Kortleven is internationaal spreker rondom de Verander Mindset en zijn bookazine ‘The Change Mindset’ krijgt wereldwijd veel lof.