Voor pasbenoemde CEO’s is het belangrijk om snel te achterhalen hoe het gaat met het bedrijf, uitdagingen aan te pakken en te werken aan een toekomstbestendige strategie. Millán Alvarez-Miranda, leiderschapsadviseur en coach aan IMD Business School en Michael D. Watkins, hoogleraar aan IMD Business School, schrijven op HBR dat veel jonge CEO’s die goed zijn in het uitwerken van strategieën, het lastig vinden om dat te combineren met de uitvoering. Ze richten zich vooral op visie en strategie, terwijl het in de eerste fase belangrijk is om te laten zien dat je het bedrijf kunt leiden.
Alvaraz-Miranda en Watkins zien dat CEO’s in deze vier valkuilen trappen:
Lees ook: Externe factoren zijn belangrijker dan je denkt bij falend leiderschap
Om bovenstaande valkuilen te voorkomen, doen nieuwe CEO’s er goed aan om hun eerste jaar op te delen in drie fases: de kernactiviteiten verbeteren, deze vervolgens uitbreiden en ze uiteindelijk overstijgen. Volgens Alvaraz-Miranda en Watkins ziet de tijdsverdeling er dan concreet als volgt uit:
In de eerste 90 dagen als CEO moet je je hoofdzakelijk bezighouden met begrijpen van, en opkomen voor de bestaande activiteiten van het bedrijf. Dit betekent het bijstellen van de prioriteiten als het gaat om de kernactiviteiten, plus het afstemmen van de kortetermijndoelstellingen met de raad van bestuur.
Qua uitvoering moet de CEO zorgen dat het team stopt met taken die niets opleveren, een operationeel model implementeren en zorgen dat er vroeg successen worden geboekt.
Als CEO kun je deze eerste drie maanden ook goed gebruiken om te laten zien hoe je zelf functioneert. Zorg dat je besluitvaardig bent, maar luister ook naar het team. Daarnaast is focus belangrijk, maar wees wel flexibel.
In de volgende 90 dagen is het tijd om je als CEO bezig te houden met de bedrijfsvisie, missie, doelstellingen en strategische prioriteiten. Ook moet je zorgen dat de raad van bestuur achter je staat. Daarnaast denk je met het team na over de vraag hoe de strategie zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden.
Lees ook: Waarom een succesvolle manager geen goed voorbeeld is
Na zes maanden is het tijd om te bepalen hoe je duurzame groei gaat realiseren. Aan de strategische kant betekent dit: experimenten en innovatieve projecten voor het bedrijf bepalen. Hierbij hoort het bedenken van nieuwe onderzoeksprojecten en pilotprogramma’s.
En qua uitvoering: stimuleer innovatie en versterk de organisatie. Dit kun je doen door de juiste mensen te selecteren om belangrijke initiatieven te leiden. Zij moeten op hun beurt andere mensen – als dat nodig is – aanjagen om open te staan voor experimenten.
Aan het eind van deze fase moet de bedrijfsstrategie goed gedefinieerd, gecommuniceerd en in uitvoering zijn. De kernactiviteiten moeten onder controle zijn en groeien.