We zullen geen einde van een tijdperk uitroepen, en of de wereld na de pandemie echt socialer, duurzamer of mindfuller zal zijn: we zullen zien. Maar dat de coronacrisis de bokken van de schapen scheidt als het om purpose, verantwoord leiderschap en zorg voor alle stakeholders gaat, is inmiddels wel duidelijk.
Laat je inspireren door deze mooie voorbeelden en denk daarna wat jouw bedrijf kan doen om je leveranciers, klanten, werknemers en alle andere stakeholders erdoorheen te slepen.
Gisteren riep Solvay-CEO Ilham Kadri haar aandeelhouders op om een derde van het slotdividend te storten in een solidariteitsfonds voor de coronacrisis. De directie van Solvay geeft alvast het goede voorbeeld: voor de rest van het jaar staan de leden van het senior management 15 procent van hun loon af. Bijdragen van medewerkers aan het fonds worden verdubbeld. Het ‘covid-19 solidariteitsfonds’ wordt ingezet om werknemers (en aanhang) te ondersteunen die in moeilijkheden komen door de coronacrisis. Blijft er na de crisis geld over, dan zal Solvay dit besteden aan covid-19-gerelateerde goede doelen.
Ere wie ere toekomt: CEO Alan Jope voegt de daad bij alle woorden over purpose. Zijn concern trekt 500 miljoen euro uit om afnemers en leveranciers te helpen. Kleine en middelgrote leveranciers krijgen zo snel mogelijk betaald, kleinschalige winkeliers krijgen meer krediet. Verder trekt het 100 miljoen uit voor de strijd tegen de coronapandemie, onder meer via de donatie van 50 miljoen aan zeep en handgel.
De Britse supermarkt Sainsbury’s gaat zijn 1500 kleinere leveranciers direct uitbetalen en stelt mogelijkheden voor financiering beschikbaar. Het gaat om bedrijven die voor minder dan een ton in ponden per jaar afzetten bij de keten. 250 huurders en franchisenemers mogen hun huur maandelijks achteraf betalen, in plaats van een kwartaal vooruit.
De 100.000 werknemers wereldwijd van Danone zullen de komende 3 maanden (april tot juni) geen inkomensverlies lijden: arbeidsovereenkomsten blijven in hun huidige vorm bestaan en in geval van ziekte, quarantaine of kinderopvang zorgen we voor een 100% dekking van het inkomen. Bovendien wordt 250 miljoen euro opzij gezet om waar nodig de bedrijfscontinuïteit van lokale melkveehouders, kleine toeleveranciers en distributeurs (15.000 kleinere bedrijven) te steunen door het versoepelen van de betalingstermijnen.
Werknemers die instaan voor productie en distributie van de voedingsproducten kunnen rekenen op een extra premie of extra vakantie om deze moeilijke periode door te komen.Wat ook niet zal iedereen weten: Danone North America is een B-Corp, waarmee het voldoet aan behoorlijk hoge eisen aan de balans tussen purpose en profit. Ook hier krijgen productiemedewerkers een tijdelijke salarisverhoging, (on-Amerikaans) betaald verlof als ze in quarantaine moeten en extra kinderopvangbudget.
Marriott-baas Arne Sorenson krijgt geen loonstrookjes meer de rest van het jaar. Fiat Chryslers CEO John Elkann leeft in 2020 helemaal zonder salaris. Leiders van Amerikaanse en Britse bedrijven leverden al een deel van hun beloning in, maar in België loopt het nog niet storm. De directie van Brussels Airlines is er wel als de kippen bij en besluit op 19 maart om samen met het uitgebreid bestuur hun salaris van de komende zes maanden met respectievelijk 20% en 15% te verlagen. “Uitzonderlijke omstandigheden vereisen helaas uitzonderlijke maatregelen. Het is onze plicht om verantwoordelijk te handelen en de financiële gevolgen voor onze luchtvaartmaatschappij maximaal te beperken om zo goed mogelijk uit deze crisis te komen”, verklaart CEO Dieter Vranckx. Francis Van Eeckhout, CEO van raamprofielenproducent Deceuninck, levert enkele dagen later volgens De Tijd 75 procent van zijn loon in.