Claude Rapoport is een ingenieur die zijn visie graag uitdraagt met gebruik van beelden. Digitale technologie staat centraal in het professionele leven van Rapoport, als CEO van Portima tot vorig jaar, de leverancier van informaticadiensten aan de verzekeringssector, en nog steeds als voorzitter van Beltug, de vereniging van IT-beslissers van grote bedrijven. Ook hij kan niet voorspellen hoe de wereld er exact zal uitzien over enkele jaren, maar toch is een toekomstvisie de belangrijkste eigenschap van een leider in de nieuwe generatie.
Zo’n visie komt er niet vanzelf. Een leider moet die ontwikkelen, opbouwen met naaste medewerkers. Het streefdoel moet zo duidelijk mogelijk worden omschreven. Daarna volgt een stappenplan, om geleidelijk tot dat doel te komen en obstakels van de baan te ruimen.
En belangrijk is ook het uitdragen van die visie. De hele organisatie en alle betrokkenen moet worden duidelijk gemaakt wat de visie inhoudt, hoe de toekomst zal zijn en welke voordelen die zal brengen. Concrete voorbeelden moeten een beeld scheppen waarin mensen zich herkennen.
Het opbouwen en uitdragen van een visie vraagt onderling vertrouwen en samenwerking, en vraagt bovenal een ‘positive mindset’, aldus Claude Rapoport. Wie alleen maar oog heeft voor de problemen, zal niet veel vorderen. ‘Als je iets probeert en het lukt niet, moet je dat niet zien als een mislukking, maar als R&D. Je trekt er de lessen uit en dan probeer je opnieuw.’
Hoe kan een leider nog het verschil maken? Door te durven. Durf zit onvoldoende in het Belgische DNA, aldus Rapoport. Belgen hebben de neiging te bescheiden te zijn, te weinig ambitieus. Onvoldoende durf om de concurrentie aan te gaan met andere landen, zelfs als ze beschikken over uitzonderlijke nieuwe produkten.
‘Als je iets probeert en het lukt niet, moet je dat niet zien als een mislukking, maar als R&D’
Rapoport ziet ook teveel ‘remmen’ in de samenleving. In vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn er hier te veel administratieve obstakels. Wanneer in de VS iemand veel geld verdient, wordt hij of zij beschouwd als een talent. Hier wordt hij of zij bekeken als een fraudeur. Waar het in de VS normaal is dat iemand al eens een failliet heeft meegemaakt, is dit hier een stempel die levenslang wordt meegedragen.
Als voorzitter van Beltug, wil Rapoport vooral inspiratie leveren. Het gezegde bepaalt dat ‘you can lead a horse to water, but you can’t make him drink’. Rapoport voegt daaraan toe dat je het paard wel kan tonen hoe andere paarden drinken. Getuigenissen van ondernemingen die konden genieten van technologische innovaties, kunnen anderen aanzetten om ook de sprong te wagen. Die uitwisseling van ideeën en ervaringen is ook een weg naar de toekomst.
CV: Claude Rapoport was jarenlang CEO van Portima, dat de verzekeringssector voorziet van moderne software platformen. Sinds 2010 is hij ook voorzitter van Beltug, de vereniging van IT-beslissers van grote bedrijven die ondertussen the largest association of digital technology leaders is geworden.
Dit artikel werd u aangeboden door Diligent. Diligent ondersteunt bestuursleden bij onderlinge samenwerking, informatievoorziening, beveiliging van bestuursinformatie en -communicatie, papierloos vergaderen en governancetaken. De board portal van Diligent is hiervoor de centrale tool. Bezoek de Diligent website voor meer informatie.
In de reeks NextGen, een samenwerking van Diligent Corporation met het instituut voor bestuurders Guberna, verzamelt Jesse Thiel, country manager Benelux van Diligent, visies van alumni van de Guberna-bestuurdersopleiding. Binnenkort behoren zij tot de topbestuurders in België.
Foto Tim Dirven