Umicore vat haar doelstelling en visie samen onder de noemer Materials for a better life. Onder aanvoering van voorzitter Thomas Leysen wil Umicore leider zijn in sustainability, niet als een aparte prioriteit, maar als een ‘waarde’ die gedragen wordt door het hele bedrijf.
Een nieuwe blikvanger werd begin juni gelanceerd: het bedrijf engageert zich om tegen 2035 geen broeikasgassen meer uit te stoten. Nul netto uitstoot, sneller dan de rest van de industrie. Die doelstelling gaat gepaard met doelstellingen om andere milieu-impact te verminderen, om meer diversiteit in eigen rangen te brengen, en om dit alles in duidelijke en zichtbare governance te gieten (doelstellingen, rapportering, adviescomités).
Volgens Natalia Agüeros-Macario is dit een formaliseren van wat al informeel gaande was in het bedrijf. ‘We tonen aan onze stakeholders dat ze zich geen zorgen moeten maken over deze prioriteiten. Die blijven.’ ESG (environmental, social, governance) is en blijft een belangrijk agendapunt op de raad van bestuur en op de directieraad. Een ESG-comité wordt het interne adviesorgaan. Technische, commerciële en duurzaamheidsexperten worden samengebracht.
Het mag geen ‘goed nieuws-show’ worden, want dat is niet geloofwaardig. Daarom wordt bijvoorbeeld gewerkt met internationale indicatoren die de inspanningen inzake klimaatverandering weergeven. De doelstellingen moeten verstaanbaar en internationaal vergelijkbaar zijn.
Wie duurzaamheid zegt, denkt veelal enkel aan milieu, of zelfs enkel klimaat. De ESG-strategie van Umicore gaat breder. Er gaat ook aandacht naar de werknemers, de buren van de fabrieken, de gemeenschap, en de leveranciers. Zo is er een charter om alleen duurzaam kobalt aan te kopen. Bij de ontginning van kobalt mag bijvoorbeeld geen kinderarbeid ingeschakeld worden.
Umicore wil ook kennis en ervaringen delen, om zo te tonen dat dit soort van beleid realistisch is. Milieu, samenleving, industriële productie, welvaart, … kunnen harmonieus samengaan. Hiervan wil de groep een voorbeeld zijn.
Digitalisering is een belangrijke hefboom om deze ambities waar te maken. Reeds meerdere jaren is binnen de groep een apart departement belast met het implementeren van digitale hulpmiddelen. Het doel is om nog pro-actiever te worden, en om sneller mogelijke problemen ter zake aan te pakken.
Bij het uitbreken van de coronapandemie was dit natuurlijk een sterke troef. Er waren al heel wat tools in gebruik; werknemers, managers en bestuurders waren al geconnecteerd. Hierdoor konden veel werknemers snel en makkelijk van thuis werken. Als internationaal bedrijf, ook aanwezig in China, was Umicore zich snel bewust van de problemen van de pandemie, aldus woordvoerder Marjolein Scheers.
De doorgedreven digitalisering hielp ook bij de recente algemene vergadering van de aandeelhouders. Dit werd vanwege de pandemie voor het tweede jaar op rij digitaal gehouden. Toch konden aandeelhouders hun vragen stellen, en alles live meemaken, via webcast. De nodige tools waren voorhanden.
Vergaderingen via Teams en dergelijke blijven natuurlijk als nadeel hebben dat de informele contacten bemoeilijkt worden. De praatjes in de wandelgangen zijn de spice of life maar vallen nu weg. Voordeel is dan weer dat vergaderen veel makkelijker en sneller kan. Een vergadering, zelfs internationaal, is efficiënter georganiseerd.
Wilt u aan uw stakeholders duidelijk maken dat de ESG-doelstellingen van uw bedrijf geen loze beloften zijn? Diligent maakt het u makkelijk om te bewijzen dat u de daad bij het woord voegt, met deze module.
Meer lezen?