Consultant PwC en kenniscentrum Diligent Institute hebben de informatie geanalyseerd die een paar tientallen grote Belgische bedrijven gaven op de voorbije algemene aandeelhoudersvergaderingen. Informatie over de governance van die bedrijven en de invloed op het geld dat werd uitgekeerd aan management, bestuur en aandeelhouders.
Op deze manier geeft de studie een eerlijke inkijk in hoe bedrijven echt omgaan met modieuze begrippen als duurzaamheid en diversiteit. En die inkijk leert ons wat er al gebeurd is (veel) en wat er nog moet gebeuren (nog meer).
Om te beginnen, enkele cijfers over ESG. Volgens 45 procent van de ondervraagde bestuurders stonden ESG onderwerpen vorig jaar (2020) regelmatig op de agenda van hun raad van bestuur. In 2019 was dat nog maar bij 34 procent van de bestuurders het geval.
Financiële criteria blijven wel de voornaamste bij het meten van de prestaties van een bedrijf. Financiële KPI’s (key performance indicators) hebben een gewicht van 74% in de korte termijndoelstellingen en van 88 procent in de lange termijndoelstellingen.
Van alle mogelijke ESG-doelstellingen gaat het meeste belang naar de sociale. Zowat een derde van de niet-financiële KPI’s gaat over veiligheid en gezondheid van de werknemers. Het belang van milieu- en governance doelstellingen blijft een beetje hangen: een hoger belang in 2020 tegenover 2019, maar minder hoog dan 2018.
Algemeen wordt aangenomen dat het belang van ESG in Europa zal toenemen, onder meer door een voorstel van de Europese Commissie. Grote bedrijven zullen wellicht vanaf 2023 verplicht worden om veel duidelijker en gedetailleerder te informeren over hun ESG doelstellingen en realisaties.
In het rapport wordt er op gewezen dat bedrijven best goed nadenken hoe ze dit doen. Te veel doelstellingen leiden tot complexiteit en verwarring.
2020 was natuurlijk het jaar waarin de pandemie het zwaarst toesloeg. Dit bracht een neerwaartse druk op de lonen van CEO’s en op de dividenden. Er werden wel hogere dividenden uitgekeerd dan door veel waarnemers gewenst werd.
Het blijkt dat het gewicht van lange termijndoelstellingen toeneemt ten nadele van korte termijndoelstellingen. Duurzame, lange termijn waardecreatie heeft aan belang gewonnen. Aandeelhouders roeren zich ook steeds sterker in deze discussies.
Een andere vaststelling is dat de trend naar meer diversiteit in raden van bestuur zich maar langzaam doorzet. De iets oudere, Belgische man blijft nadrukkelijk aanwezig, ook al omdat bestuurders meestal lang blijven zetelen. Successieplanning is nog niet sterk ingeburgerd.
De vervrouwelijking zet zich wel door, via afdwingbare quota, maar culturele diversiteit is minder aanwezig. 41 procent van alle bestuurders (van de onderzochte bedrijven) is Belg. De gemiddelde leeftijd van de bestuurder is 60.
Tot slot blijken aandeelhouders zich meer dan vroeger te verzetten tegen bestuurders met al te veel mandaten (in diverse ondernemingen), een fenomeen bekend als overboarding.
Diligent, wereldleider in het digitaal ondersteunen van degelijk bestuur van ondernemingen, heeft diverse tools waarmee bedrijven ESG en andere doelstellingen eenvoudig kunnen meten en bijsturen. Hier vindt u een snelle kennismaking.
Meer lezen?