ESG staat voor aandacht voor Environmental, Social en Governance. En om meteen met de belangrijkste vraag de beginnen: is dit nu wel nodig? Het is toch gewoon de taak van een onderneming om winst te maken? In 2020 voelt iedereen wellicht wel aan dat dit een te beperkte of beperkende visie is.
Laat ons maar meteen een ander modewoord van stal halen: duurzaamheid. Een onderneming kan maar duurzaam succesvol zijn wanneer het een lange termijnvisie heeft die rekening houdt met maatschappelijke prioriteiten. En om die goede intenties concreet te maken, is er de afkorting ESG: aandacht voor sociale doelen, voor milieu en klimaat, en aandacht voor transparant, eerlijk bedrijfsbeheer (governance).
In september heeft het World Economic Forum (WEF, best bekend van de jaarlijkse vergadering in Davos) een ESG-standaard gepubliceerd. Het gaat om een set indicatoren die een bedrijf kan gebruiken om cijfermatig aan te duiden hoe en in welke mate het rekening houdt met de belangen van alle stakeholders van het bedrijf.
De indicatoren zijn gegroepeerd rond de traditionele vier P’s van ESG:
Is deze ESG-standaard enkel een vorm van idealisme? Of slechter nog: van schone schijn? Neen. Onderzoek toont telkens aan dat bedrijven die maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen op de lange termijn meer kans hebben om succesvol te worden, te zijn en te blijven. De indicatoren zijn direct gelinkt met economisch rendement. Bijvoorbeeld, een correcte governance van het bedrijf is aantrekkelijk voor investeerders. Bedrijven die er aandacht voor hebben, kunnen dus makkelijker aandeelhouders aantrekken.
ESG kan heel breed gaan, en een discussie kan makkelijk erg abstract worden. Daarom heeft Diligent een concreet format uitgewerkt om bedrijven te helpen. Diligent is wereldleider in board portals, software die raden van bestuur ondersteunt in het nemen en uitvoeren van beslissingen. ESG moet hiervan – zoals hierboven uiteengezet – volledig deel van uitmaken.
Die format omvat drie onderdelen. Ten eerste is er een bibliotheek aan normen en wettelijke verplichtingen die op uw onderneming van toepassing zouden kunnen zijn. Hier kan u dus uw ESG-doelstellingen concreet aan koppelen. Ten tweede is er een luik benchmarking. Dit werkt met een massa gegevens over de prestaties van andere bedrijven. Hoe goed scoren die andere bedrijven, en hoe verwerken zij dat cijfermatig?
Ten derde is er tot slot een luik monitoring. Dit zorgt ervoor dat de oefening steeds up-to-date blijft door voortdurende alle trends inzake ESG wereldwijd op te volgen. Zo kiest u efficiënt de meest relevante indicatoren, wordt alle info mooi bijgehouden en gerapporteerd, en houdt u gelijke tred met maatschappelijke evoluties. Dit ten voordele van uw sociale, ecologische én bedrijfseconomische doelstellingen.
Diligent heeft een product ontwikkeld om een ESG beleid te bepalen, op te volgen en te rapporteren. Zo kan uw raad van bestuur professioneel doelstellingen bereiken. Maak hier kennis met dit instrument.
Meer lezen?