Al decennia zijn er duidelijke regels over de financiële rapportering van wat een bedrijf doet. In 2014 werd in Europa een richtlijn van kracht over niet-financiële verslaggeving (NFRD: non-financial reporting directive). Dit zijn regels over hoe de grootste bedrijven rapporteren over milieu, sociale zaken, mensenrechten, corruptie, diversiteit.
Enkele maanden terug heeft de Europese Commissie de lat heel wat hoger gelegd, met een nieuw voorstel (CSRD: corporate sustainability reporting directive). De hoop is dat dit in 2023 van kracht kan worden, na goedkeuring door EU-parlement en lidstaten.
Voor heel wat Belgische bedrijven wordt het een hele opgave om tijdig deze richtlijn te respecteren. Recent onderzoek van KPMG en FINN toont namelijk aan dat er nu al heel wat achterstand is.
Volgens het onderzoek van communicatiebureau FINN beperkt bijna twee derde van de grote Belgische bedrijven zijn duurzaamheidscommunicatie tot ‘intentieverklaringen of holle frasen’, ook al is wel verbetering merkbaar overal. Consultant KPMG legt de schuld deels bij de Belgische wetgever die heel weinig ambitie toonde bij de omzetting van de richtlijn uit 2014.
Maar binnenkort wordt het anders, waarschuwt KPMG. ‘Ondertussen zal de nieuwe CSRD de duurzaamheidsrapportagevoorschriften van de EU uitbreiden tot alle grote ondernemingen en alle beursgenoteerde ondernemingen.
Dat betekent dat wellicht reeds met betrekking tot het boekjaar 2023 de meerderheid van de bijna 50 duizend bedrijven in Europa gedetailleerde, door de EU goedgekeurde normen voor duurzaamheidsrapportering zal moeten volgen en van onafhankelijke auditors zekerheid zal moeten krijgen over de kwaliteit van hun rapportering.’
‘Belgische bedrijven dienen zich dringend vertrouwd te maken met de NFRD die momenteel van toepassing is, want de nieuw voorgestelde CSRD zal zeer binnenkort in voege treden en brengt veel bijkomende strengere vereisten met zich mee voor ook veel meer bedrijven die onder het toepassingsgebied zullen vallen.’
CSRD verandert dan ook heel wat ten opzichte van NFRD. Meer bedrijven krijgen de plichten opgelegd, in België wellicht tien maal meer. Er moet gerapporteerd worden over alles gerelateerd aan duurzaamheid: wat doet het bedrijf in deze én welke invloed heeft bijvoorbeeld het klimaatbeleid op de onderneming.
In tegenstelling tot vandaag moet de informatie ook door een onafhankelijke instantie gecontroleerd worden. Diverse standaarden zullen gedetailleerd beschrijven waarover moet geïnformeerd worden. De rapportering moet in een elektronisch formaat, dat centralisering en vergelijking mogelijk maakt.
Vermits het op dit ogenblik nog maar gaat om een voorstel van richtlijn, kunnen nog niet alle details met zekerheid beschreven worden. Die zekerheid is er pas na het definitieve akkoord onder lidstaten en met het Europees parlement.
Gezien het belang dat de Europese Unie momenteel hecht aan het klimaatbeleid (de zogenaamde Green Deal) mag worden aangenomen dat de eisen sowieso niet min zullen zijn. Alle Belgische bedrijven met meer dan 500 werknemers en meer dan 40 miljoen euro omzet, beginnen dus maar beter met hun voorbereidingen.
————————————————————————————————————————————————
Diligent, een wereldleider inzake SaaS voor governance, risk en compliance, heeft zopas zijn positie inzake duurzaamheidsrapportering versterkt. Dit gebeurde via de overname van Accuvio, een specialist in de aggregatie en rapportering van ESG-data. De 25.000 organisaties die vandaag al Diligent gebruiken in hun raad van bestuur zullen zo makkelijker en beter kunnen rapporteren. Hier vindt u een stappenplan dat u nu reeds op weg helpt om de ESG-rapportering in uw bestuurskamer future proof te maken.