Routines zijn de basis van alpinisme. Die routines zijn niet zo ingewikkeld. Als je een boek over alpinisme zou openslaan, zou je zien dat er ongeveer tweehonderd knopen bestaan. Van die tweehonderd gebruik ik er niet meer dan vijf op regelmatige basis.
Die knopen zijn niet moeilijk aan te leggen, maar een knoop fout aanleggen kan desastreuze gevolgen hebben. Routines en processen worden vaak afgedaan als een saaie overlast, maar kunnen essentieel zijn voor veiligheid en efficiëntie in organisaties.
Piloten gebruiken vaste procedures en nemen checklists door voor het vertrek, chirurgen voeren een operatie uit op basis van routines en niet op buikgevoel. Om een succesvol alpinist te worden is echter meer nodig dan routines beheersen.
Ik moet met verschillende situaties om kunnen gaan en dezelfde routines kunnen toepassen in verschillende omstandigheden. De knopen die ik op elke berg gebruik zijn dezelfde, maar hoe en wanneer ik die knopen gebruik, verschilt.
Bovendien houden routines ook nadelen in. Je twijfelt niet zo gemakkelijk aan routines die in je motorische geheugen gebeiteld staan en ze zijn moeilijk te veranderen. Probeer maar eens op een qwerty keyboard te typen als je je hele leven een azerty gebruikt hebt.
Om te vermijden dat routines je ter plaatse houden, moet je constant in beweging blijven. Door bergen te beklimmen die steeds hoger, kouder, technischer en uitdagender waren, dwong ik mezelf om aan routines te twijfelen en nieuwe routines aan te leren. Door te experimenteren en te exploreren zocht ik de grenzen van mijn kennis op.
Ik moest immers mijn creativiteit aanspreken om oplossingen te zoeken voor nieuwe problemen. Mezelf de ruimte geven om te ontdekken en te experimenteren, is een essentieel onderdeel geweest van mijn ontwikkeling, zowel binnen als buiten het alpinisme.
Ik innoveer door technieken, processen en vaardigheden te introduceren in mijn alpinisme. Ik experimenteerde al met ultratrails, voedingssupplementen en wearables. Niet al die experimenten waren even succesvol, maar ze waren wel allemaal leerzaam.
Wie had in 2005 gedacht dat een gsm in 2021 middeleeuws zou aanvoelen?
Het belang van experimenteren en ontdekken is voor organisaties exponentieel toegenomen. Vroeger volstond het dat een R&D-afdeling om de zoveel jaar een nieuw product op de markt bracht. De rest van het bedrijf legde zich eerder toe op verbeteringen in kleine stapjes.
Periodes van turbulentie werden zo afgewisseld met jaren van stabiliteit. De wereld van vandaag lijkt eerder op constante turbulentie waarbij de veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Wie had in 1990 gedacht dat een cd in 2015 al verouderd zou zijn?
Wie had in 2005 gedacht dat een gsm in 2021 middeleeuws zou aanvoelen? Ook bedrijven moeten op ontdekkingsreis door met experimenten in elke afdeling kort op de bal te spelen zodat de hele organisatie zich snel kan aanpassen aan nieuwe trends.
Dat is ook een van de essentiële principes van agile: probeer iets uit, meet het resultaat en gebruik die metingen om het experiment te verbeteren of te beëindigen. Blijf niet vasthouden aan bekende routines omdat je het altijd zo gedaan hebt, maar zoek zelf de verandering op door te experimenteren en exploreren.