Het aantrekken of behouden van getalenteerde medewerkers blijft ook postcorona een uitdaging voor ondernemingen. Bedrijven stellen zichzelf graag voor als het walhalla: gratis lunch, trendy meubilair, een pooltafel, een relaxzone, … het kan niet op. Maar maak je daarmee het verschil?
Volgens mij zouden bedrijven hun medewerkers best als een consument beschouwen. Een correcte en goede verloning (vertrekkende van een duurzaam loonbeleid) is een belangrijke factor, maar medewerkers willen vandaag een gepersonaliseerde ervaring op het werk en gestimuleerd worden in hun groei.
In de war for talent gaat het niet meer alleen over verloning of flexibel verlonen. Dat is een basis die ze verwachten. Ik ondervind dagelijks dat kandidaten veeleer kijken naar hun ontwikkelingskansen en de cultuur en de waarden van het bedrijf. En waarom kunnen we niet intekenen op een systeem van levenslang leren bij hogescholen of universiteiten?
Vermijd daarom als onderneming om ‘alles’ te proberen zijn. Een eerste stap is zelf duidelijk bepalen welke waarden belangrijk zijn voor jouw onderneming en waar je je onderscheidt van andere bedrijven. Ik merk dat bedrijven die hun identiteit – en ook authenticiteit – al van in het selectieproces uitdragen, sneller de juiste profielen aantrekken.
Ik zie bij bedrijven die hun DNA niet scherpstellen het omgekeerde gebeuren. Voor hen is het moeilijker om de juiste profielen aan te trekken, waardoor de kosten voor rekrutering ook stijgen. Maar wat het meest nefast is: ze krijgen medewerkers die niet doorgroeien. Waarbij het niet enkel gaat over hiërarchisch doorgroeien. Niet iedereen heeft de ambitie om door te groeien en bovendien is niet iedereen geschikt om een team te leiden.
Doorgroeien, kan ook doorgroeien zijn in de rol, in het takenpakket, in de onderneming. Maar vooral ook ‘groeien’, verder ontplooien als mens. Medewerkers willen op een bepaald punt ‘iets anders’ doen. En dat hoeft daarom niet per se in een ander bedrijf te zijn, maar kan ook gewoon intern zijn. Maar de conclusie is dat wanneer medewerkers niet doorgroeien, je als bedrijf ook niet verder groeit. En net die ontwikkeling van mensen is cruciaal om te blijven voortbestaan.
Hoe word je een organisatie die groei stimuleert?
Een medewerker kan pas groeien als hij of zij in de juiste organisatie is tewerkgesteld. Voor mij moet een organisatie aan deze vijf parameters voldoen:
Wie deze vier punten kan aanvinken, heeft al een eerste veldslag gewonnen in de war for talent. Het advies dat ik trouwens geef aan medewerkers: kies voor de werkgever die jou de meeste groeimogelijkheden biedt en waar je DNA mee matcht. Want dat is voor mij vandaag het geheime ingrediënt voor een succesverhaal.