Let it go. Het is niet alleen de titelsong uit de Disneyfilm Frozen, voor mij is dat ook de te volgen filosofie in de war for talent.
Laat de klassieke aanwervingsmodellen los. Als ik rondom mij kijk, gaan werkgevers vandaag nog te veel uit van de nood aan een bepaald profiel. Met de weinig beschikbare ideale kandidaten op de markt, staan ze niet stil bij de vraag: ‘Past die persoon wel in onze organisatie en wat is het ontwikkelingspotentieel? En dat is volgens mij de cruciale vraag om de war for talent succesvol door te komen.
Jobinhoud? Let it go. Want ik merk dat medewerkers niet meer altijd naar de jobinhoud an sich kijken. Ze hebben bijvoorbeeld andere verwachtingen in verband met de work-life balance en het ontwikkelingsaanbod. En ze kiezen op basis van waarden.
Ik kwam onlangs in contact met Gauthier Van Malderen, CEO van Perlego. Kort omschreven is Perlego een online ebook-bibliotheek met onbeperkte toegang tot meer dan 200.000 academische en professionele titels. De Spotify voor studieboeken als het ware. De focus ligt er op kennis delen en op samenwerking, twee kernwaarden om levenslang leren te stimuleren op de werkvloer. Hij investeert ook in onderwijs in de derde wereld. Zijn medewerkers begrijpen dat hun rol impact heeft. En zo kan Perlego de juiste talenten aantrekken en behouden.
Skills? Let it go. We moeten het idee loslaten dat we iemand moeten aannemen die alles al kan. Ik keek vroeger ook enkel naar het cv. Vandaag vind ik het belangrijker of de nieuwe collega in mijn team of bedrijf past. Uiteraard moet de basiskennis aanwezig zijn, maar die technische skills zijn gemakkelijker aan te leren dan passie, leervermogen of empathie. Maar dat vraagt een heel andere setting van de werkgever. Hij of zij moet met een veel opener blik naar de kandidaat kijken. Weg van de klassieke functieomschrijving met skills maar breder kijken naar zijn/haar talenten en goesting.
Allemaal manager? Let it go. Met een focus op competenties zie ik de werknemer ook sneller doorgroeien. Veel bedrijven zitten nog vast in het piramidaal denken dat we allemaal moeten doorgroeien tot manager. Terwijl medewerkers vaak gewoon willen doorgroeien in de huidige rol, divisie en niet-hiërarchisch. Ik weet dat dit voor veel ondernemers een uitdaging is: meer structuur, meer tijd voorzien voor opleiding, werken met een meter- en peterschap, extra materiaal, … Maar ik zie in mijn eigen team dat dit loont.
Vertrekkers? Let it go. En toch zie ook ik mensen vertrekken. Maar ik heb het idee losgelaten dat een vertrekker een slecht teken is. Ik luister naar zijn of haar redenen. Er zijn vandaag veel meer prikkels en variabelen die meespelen. Je mag bijvoorbeeld de invloed van de privésfeer niet onderschatten: verhuis, nieuwe partner, kinderen, …
Ik beschouw daarom een vertrekker als een ambassadeur. En met de veranderende werkstructuur is de kans ook groot dat hij/zij ooit nog op mijn professionele pad komt: als freelancer, als externe consultant of zelfs terug op de payroll. Dat wordt immers de toekomst: werknemers die continu switchen tussen rollen. Levenslang een vaste rol bij hetzelfde bedrijf? Let it go!