Succesvolle teams slagen erin om ook in moeilijke omstandigheden op een slimme en duurzame manier te blijven werken. Naast goed leiderschap speelt het leervermogen van mensen hierin een cruciale rol. En meer bepaald hoe je daar als organisatie flexibel mee omspringt, bijvoorbeeld door mensen de ruimte te geven om fouten te maken of om een coachende rol op te nemen en samenwerking te stimuleren.
Hoewel continu leren en reskilling heel belangrijke principes zijn, probeer ik vooral kleine dagelijkse veranderingen te stimuleren. Het grootste leerpotentieel zit voor mij in een goede balans tussen het leren van een vaardigheid en het aangaan van nieuwe uitdagingen.
Top-down leren opleggen lijkt achterhaald. Een leerproces verloopt meestal efficiënter als het initiatief vanuit het individu zelf komt. Al zijn sommige trainingen wel noodzakelijk, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen. De meest succesvolle organisaties slagen erin om de persoonlijke noden van hun werknemers te matchen met de noden
van de organisatie.
Leervermogen is niet de enige basiscomponent van duurzaam werken. Ik stimuleer mijn teamleden ook om zich te focussen en in het nu aanwezig te zijn. Even vijf minuten de tijd nemen om met focus in een meeting te stappen, zal echt helpen om efficiënter te werken. Door afstand te nemen ga je dingen vanuit een bredere invalshoek bekijken. Zeker in tijden van onzekerheid is dit vermogen erg belangrijk.
Wat je hoort en ziet, is niet de enige realiteit. Het is veel ruimer dan dat. Het doet me denken aan het beroemde schilderij van René Magritte: Ceci n’est pas une pipe. De schilder maakt ons met zijn onderschrift duidelijk dat het slechts een afbeelding van een pijp is.
Zelf probeer ik mijn managers te leren om niet met de automatische piloot op prikkels te reageren
Door dingen los te laten en in een groter perspectief te zien, kom je automatisch tot andere oplossingen. Die eigenschap heb je nu meer dan ooit nodig om efficiënt samen te werken en innovatief te denken. De meest creatieve ideeën ontstaan tijdens vergaderingen waarin iedereen met focus deelneemt.
Hoe ga je als leider dat duurzaam werken dan stimuleren, behalve door als rolmodel op te treden? Zelf probeer ik mijn managers te leren om niet met de automatische piloot op prikkels te reageren. Enkel zo gaan ze alternatieve oplossingen voor een probleem zien.
De meest succesvolle people managers staan open om het perspectief en de context van een situatie te ontdekken. Daarbij is het erg belangrijk om emoties te durven benoemen. Enkel door op zoek te gaan naar de echte reden waarom iemand boos of gefrustreerd is, kan je oplossingsgericht reageren.
Waken over de menselijke connectie in hun teams wordt voor leiders onder impuls van corona en de digitalisering nog belangrijker. Technologie is een middel om duurzame samenwerking te faciliteren, maar het mag zeker geen doel op zich zijn.
Duurzaam werken is niet zo eenvoudig als het lijkt en vergt een ander soort leiderschap. Maar als je team erin slaagt om op een slimme manier te functioneren, dan zorgt dit bijna automatisch voor kwaliteitsvol werk. En dat is een basisbehoefte voor de juiste werkbalans en werkvreugde die vandaag belangrijker zijn dan ooit.