Niets is voor een organisatie zo belangrijk als zijn of haar reputatie. En zoals het oude bekende spreekwoord zegt, is het iets wat je zeker moet koesteren. Reputatie komt immers te voet en gaat te paard. Ik heb zelfs het gevoel dat het de voorbije jaren eerder een racepaard is. De samenleving is niet alleen kritischer geworden, dankzij sociale media wordt deze kritiek ook veel sneller verspreid. Iedereen, zowel publieke personen als organisaties, zijn veel kwetsbaarder geworden. Voor je het weet is het werk van jaren, soms zelfs decennia door één verkeerde beslissing verloren. Of deze kritieken terecht zijn, laat ik in het midden maar, het is wel zo dat iedereen zich bewust moet zijn over de impact van zijn of haar beslissingen. Immers, iedereen volgt je met argusogen.
Organisaties zijn zich hier meer en meer van bewust en houden rekening met de kritische consument. Het is een goede zaak dat organisaties daar rekening mee houden, maar soms wordt een andere kritische toeschouwer, namelijk de kritische medewerker uit het oog verloren. De kritische medewerker is vaak niet alleen de eerste toeschouwer, het is ook de toeschouwer die observeert wat er zich achter de coulissen afspeelt. Veel organisaties doen hun uiterste best om tegemoet te komen aan hun klanten, maar durven al eens hun belangrijkste stakeholder vergeten: de medewerkers.
Walk your talk, maar blijkbaar is de wandeling naar een tevreden medewerker niet vanzelf. Er gaat zodanig veel energie en tijd naar het operationele dat het menselijk benaderen van de medewerkers niet altijd de nodige aandacht krijgt. Elke mens, elke medewerker heeft zijn veerkracht. Sommige medewerkers gaan er sneller gebukt onder stress en krijgen de diagnose van burn-out. Anderen vertrekken mogelijks naar een betere toekomst, misschien zelfs naar de concurrentie. Dit is problematisch voor alle partijen. Voor zowel de medewerker die zich niet gewaardeerd voelt, als voor de werkgever, die kennis en knowhow uit de organisatie ziet verdwijnen. In tijden van de war on talent is het behouden van Mens en Talent nog belangrijker geworden. Een vertrek betekent een vervanging, intern of extern. Collega’s springen in de bres en zetten zich dubbel in.
Volgens de ‘dikke Van Dale’ betekent reputatie: (goede) naam, faam. Het is mijn overtuiging dat het mogelijk is om een ’goede naam’ bij medewerkers op te bouwen. Belangrijk is dat de klantgerichte woorden evenzeer vertaald worden naar daden voor de medewerker.
Employer branding is niet alleen een onderdeel van de marketing, maar dus ook van een mensgericht HR-beleid. Je zal de kritische medewerker immers nooit kunnen overtuigen met een paar holle woorden. Het is net daarom dat wij bij Mentorprise de kick-off hebben gegeven voor een duurzaam ‘welbevindenbeleid’ op het werk. Want grote veranderingen vinden pas plaats door de uitwisseling van ideeën. We nemen nog meer initiatieven en we zullen nog meer kennis en inzichten uitwisselen. Verandering op tijd en stond is essentieel voor zowel mens als organisatie.