‘Culture eats strategy for breakfast.’ Dat is mijn favoriete motto. Hoewel strategie zeker belangrijk is, zal je als organisatie niet ver komen zonder de basis van je cultuur en de steun van je mensen. De meeste lessen uit mijn eerste maanden als Country Leader van Salesforce in België en Luxemburg hebben dan ook betrekking tot mijn team en de mensen die mij omringen.
De start van mijn nieuwe rol vorige zomer was vertrouwd, maar ook uitdagend. Ik ging terug naar een werkgever, collega’s en een manier van werken die ik al kende. Tegelijkertijd stapte ik in een nieuwe rol met nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe uitdagingen. Dat was best spannend. En het was vooral een kans om impact te maken.
Alles wat je als Country Leader doet en beslist – een nieuw kantoor, aangaan van partnerships, investeren in de ontwikkeling van mensen – heeft een directe impact op onze mensen. Het gaat om een eerste baan van schoolverlaters, om carrières, om welzijn, gezinnen, klanten, partners. Alles draagt ook bij aan de toekomst van onze samenleving omdat het een directe impact heeft op het leven van mensen. Daarom deel ik graag vijf waardevolle lessen die ik tijdens mijn eerste maanden als country leader geleerd heb.
‘Goede communicatie is essentieel als je de typische silostructuur van een organisatie wil afbreken.’
De voorbije twee jaar is er veel veranderd. Communicatie is daardoor belangrijker dan ooit. Als leider moet je duidelijkheid bieden over de visie en doelstellingen, maar ook over de rol van je mensen in die plannen en over de elementen die ons verbinden.
Goede communicatie is essentieel als je de typische silostructuur van een organisatie wil afbreken. Mensen moeten vaker met elkaar praten in plaats van zich enkel te focussen op hun individuele taken en de zaken vanuit hun eigen perspectief te bekijken. Alles moet vertrekken vanuit de cultuur die mensen in een organisatie verbindt. Dat betekent bij ons dat ik mensen juist over die onderwerpen in gesprek breng, ze mee laat denken over de invulling ervan, ze in beweging zet over de as van die waarden.
Het is belangrijk dat je tijd neemt om te luisteren en vragen te stellen. Vooral in deze hybride wereld moeten we het juiste evenwicht vinden tussen luisteren en actie ondernemen. Geen enkele leider kan op iedere vraag een antwoord geven. Wees eerlijk als je iets niet weet. Durf uit je comfortzone te stappen.
In mijn eerste maanden als country leader waren heel veel dingen nieuw voor mij en meer dan eens heb ik me onzeker gevoeld. Maar toch was er altijd iemand die me kon helpen. Daarom zoek ik continu de feedback van de nieuwe generatie en heb ik een schaduwleiderschapsteam van jonge professionals opgezet dat meedenkt in de strategie en mijn managementteam een spiegel biedt en scherp houdt. Open zijn over wat je weet en niet weet, en openstaan voor de hulp van anderen is de eerste stap in het creëren van vertrouwen.
‘Het is onmogelijk om voor iedereen goed te doen.’
Een leidinggevende moet keuzes maken die niet voor iedereen voor de hand liggen. Een voorbeeld hiervan is onze beslissing om naar een nieuw, duurzaam kantoor in het hart van Brussel te verhuizen. Veel medewerkers waren hier bijzonder positief over omdat het gebouw recht tegenover het station Brussel-Centraal ligt. Toch waren er ook collega’s minder tevreden, omdat ze bang waren dat ze niet langer met de auto naar het werk konden komen.
Het is onmogelijk om voor iedereen goed te doen. Communiceer daarom over je beslissingen en leg uit waarom je bepaalde beslissingen neemt. Als een keuze uiteindelijk toch verkeerd uitdraait, is het belangrijk dat je daarvoor je verantwoordelijkheid opneemt en toegeeft dat je fout zat. Luister zeker ook naar feedback en durf je verwachtingen bijsturen.
Probeer niet alles in één keer te veranderen maar ga voor een geleidelijke aanpak. Een goede leider is niet bang om vragen te stellen en de koers te wijzigen, maar houdt ook vast aan dingen die goed werken. En ons kantoor? Daar zijn we nog steeds heel blij mee. Zelfs de critici van het eerste uur vinden het belangrijker op kantoor samen te komen dan zich druk te maken over hoe ze er komen.
Leren is de drijvende kracht in mijn carrière. Het voorbije jaar heb ik meer moeten leren dan ooit tevoren. Het leiden van verkoopsbijeenkomsten voelde in het begin erg onwennig aan. Maar nu voelen deze vergaderingen heel natuurlijk aan. Weinig dingen zijn echt rocket science. En dan krijg je het wel onder de knie. Als je tenminste genoeg tijd en inspanningen investeert in het leerproces. Omring jezelf met mensen die je kunnen begeleiden, omdat ze de skills en kennis hebben om je te begeleiden.
‘Zorg dat je je mensen echt leert kennen’
Tevreden medewerkers vormen de basis van iedere succesvolle organisatie. Zorg daarom dat je je mensen echt leert kennen. Niet alleen om wat ze doen, maar vooral om wie ze zijn en wat belangrijk voor hen is. Zo lunch ik een keer per maand met alle nieuwe mensen die we die maand hebben aangenomen. Ontzettend leuk om te doen en voor nieuwe medewerkers neem je gelijk een drempel weg. Transparantie werkt in twee richtingen.
Stimuleer je mensen om uit hun comfortzone te treden. Ze zullen zich dan automatisch meer verantwoordelijk voelen en beseffen dat ze meer kunnen dan ze verwacht hadden. Op die manier kunnen ze nieuwe rollen opnemen en de organisatie helpen om sneller te groeien.
Bovendien heb je dan als leidinggevende meer ruimte om dingen los te laten. Uiteindelijk kan je niet alles zelf doen en moet je erop vertrouwen dat anderen dingen kunnen leren en misschien zelfs beter zullen doen dan jij. De tijd die je hiermee wint, kan je opniew investeren in je mensen, in je organisatie en in het ecosysteem waarin het opereert.
Dat is voor mij de win-win-win van leiderschap.