We hebben het al jaren over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dure en mooie woorden waar ieder bedrijf graag over spreekt en marketing rond wil voeren. Maar wat gebeurt er in het echte leven? Laat ons stoppen met al de poeha, met al dat opgeklopte en dat vertellen hoe goed we wel bezig zijn.
Laat het ons tonen en bewijzen aan de mens, de natuur, de maatschappij, de wereld, door te doen en te zijn. Laten we samen werken aan een duurzame switch, aan een echt zinvolle betekeniseconomie, waarin we steeds de balans zoeken tussen wat goed is voor ons als persoon, wat goed is voor het grote geheel en wat het algemeen belang dient. Dat betekent ook dat betekenisvolle leidinggevenden die een probleem zien dit ook oplossen. In mijn beleving gaat het dan in de eerste plaats over de mens en dus de medewerker in alle facetten.
Vandaag horen we overal het woord purpose en dit wordt te pas en te onpas gebruikt als marketingtool om nieuwe talenten en klanten aan zich te binden. Iedereen spreekt over waarden, maar verandering van gedrag zien we niet. Organisaties proberen eerst aan hun bedrijfsimago te werken door aan de buitenkant vooral zichtbaar te maken dat ze zich heel druk maken om de maatschappij.
Hoe positief ik de zaken ook meestal bekijk, ik ben heel scherp geworden naar bedrijven en hun leiders, en eigenlijk ook naar alle medewerkers. Het gaat hier immers over een gedeelde verantwoordelijkheid. Ze kunnen wel degelijk oplossingen bieden als ze niet alleen op een andere manier durven en willen kijken naar wat een bedrijf eigenlijk voor verantwoordelijkheid heeft, maar ook zelf ook kleur bekennen, durven aanpassen en de moed hebben hun visie te delen.
Stel jezelf deze vragen: Waar wil jouw bedrijf nu voor gaan staan? Waar wil je zelf voor staan? Welke maatschappelijke verantwoordelijkheid wil en kun jij gaan dragen? Dat zijn belangrijke vragen, want op dit moment zijn we ethisch volledig aan het ontwortelen en vertellen we vaak praatjes. Laat ons de voorbeelden en grote woorden niet steeds na-apen van Simon Sinek aub. Het gaat niet over de why, maar veeleer over de what. Daarmee bedoel ik ‘wat’ heeft de wereld nodig van ons voor een duurzaam behoud?
Het ‘why-principe’ leidt vaak tot weinig. Winstmaximalisatie, puur en alleen voor de aandeelhouderswaarde, dit wordt steeds meer gezien als afstotend door jong opkomend talent. Zij willen ook niet meer zomaar voor iedereen gaan werken en geld is al zeker niet hun hoofddoel. Het gaat meer en meer over de intrinsieke merkwaarde en de wellbeing-waarde binnen de organisatie en niet om de buitenkant en het marketingverhaal. Maatschappelijke verandering en duurzaamheid beginnen met een grote gedragsverandering. Die verandering start vanbinnen bij ieder van ons. Niet iedereen zit al op dezelfde lijn. Maar vermits ik een positief iemand ben, denk ik en geloof ik dat er hoop is, die met weloverwogen beslissingen zeker transformerend kan zijn.