Werkende Belgen krijgen de laatste jaren steeds meer stress en voelen zich vaker vermoeid: het gevolg van een alsmaar stijgende werkdruk en een gebrek aan echte, rustgevende pauzes. Als mede-abassadrice én werkgelukdeskundige steun ik de gelukscampagne voor NN en kiezen we voor echte quality time op de werk- vloer: leg die smartphone aan de kant, praat met je collega’s en haal een frisse neus! Ook in familiebedrijven is dit meer dan ooit belangrijk, omdat het team daar vaak nog kleiner is.
We nemen niet meer genoeg pauzes en als we dat toch doen, spenderen we die met onze smartphone. We brengen onze pauzes door op sociale media en nieuwssites, omdat we bang zijn dat we anders iets zouden missen. Maar door al dat scrollen en surfen, wordt ons brein niet ontlast tijdens onze pauzemomenten. We worden steeds opnieuw getriggerd, door 101 impulsen.
Dat we overprikkeld zijn, blijkt uit het geluksonderzoek van UGent. Maar liefst 41% van de Belgische medewerkers komt tijdens de pauze niet tot rust. Slechts 42% is tevreden over de mogelijkheden tot pauze in hun bedrijf. Zo geeft 71% van de medewerkers aan dat er op hun werk geen gezellige koffiebar aanwezig is of geen hoekjes voorzien zijn om even met iets anders bezig te zijn dan met het werk. Ook aan sportruimtes en ontspanningsruimtes blijkt een groot gebrek te zijn en dit vooral in familiebedrijven.
Jaren geleden had nagenoeg elk groot bedrijf een koffiedame op kantoor. Zo’n madame Arabelle van de Collega’s, die kent iedereen toch wel? Met nostalgie denk ik terug aan de verschillende keren per dag dat ze met de glimlach koffie en thee brengt. Haar functie was ook medewerkers even aanmanen om te pauzeren en een babbeltje slaan over koetjes en kalfjes, zonder smartphone destijds. Dat beroep lijkt intussen uitgestorven. Niet dat de koffiedame nu overal in ere hersteld moet worden, maar ik pleit wel voor een andere aanpak van pauzes.
Een echte pauze vul je in door wat te sporten, te praten en te lachen met elkaar. Luister naar muziek of maak een wandeling. Het is aan de werkgevers, ook die in de familiale bedrijven, om hun medewerkers te stimuleren in hun pauzegedrag. Zo kunnen ze bijvoorbeeld rond het gebruik van smartphones tijdens de pauze inspelen door workshops of infosessies te organiseren. Daarmee kunnen ze hun medewerkers bewust maken van wat overtollig smartphonegebruik met je brein doet.
Ons brein wordt namelijk dagelijks overprikkeld. Alleen zijn de gevolgen daarvan voor lange tijd onzichtbaar, waardoor we er niet meteen tegen in actie schieten. Het is een verslaving, waarvan heel veel mensen niet beseffen dat ze die hebben. Laat ons daarom wat anders gaan doen met onze pauzes dit jaar. Als je een pauze wil nemen, deconnecteer je dan ook volledig met alles wat digitaal, smartphone en pc is. Go back to basics en geniet van de simpele kleine en banale dingen. Je brein zal je zo dankbaar zijn.