Nog meer data? Ik hoor je al zeggen, ik word gek van al de data, van al die cijfers over alles en nog wat. Data zijn belangrijk, vooral als je samenwerkt met een team dat de data goed kan analyseren en waarmee je vervolgens actie kan ondernemen. Dan ben je goed bezig als leider.
Kijk maar naar de impact van de pandemie op bedrijven, hun leiders en hun medewerkers. Data laten ons inzien dat de impact van stress, betrokkenheid en de mentale gezondheid zijn tol eist en nog blijft eisen. 45% van de mensen zegt dat hun eigen leven zeer sterk is beïnvloed en veranderd door deze pandemie.
Het is dan ook niet abnormaal dat je als leider je tanden kapotbijt op de vraag: Hoe kan ik mijn mensen meer betrokkenheid laten voelen en hoe zorg ik voor het welzijn van onze medewerkers? Dit alles met één doel, de veerkracht van de organisatie op te bouwen.
Meer dan ooit zitten we in een VUCA-omgeving, een snel veranderende wereld vol onzekerheden, vaak complex, niet duidelijk en dubbelzinnig. Al deze veranderingen laten hun sporen na voor het welzijn van leiders en medewerkers. Stress, angst en burn-out vormen in de huidige arbeidsmarkt een belangrijke oorzaak van absenteïsme, met een hoog kostenplaatje tot gevolg.
Door in te zetten op employee wellbeing, investeer je als werkgever preventief in het welzijn van je medewerkers. Dat mondt uit in een grotere jobtevredenheid, meer bevlogenheid en productiviteit. Zo bouw je aan de toekomst van je organisatie maar ook aan de maatschappij.
Wereldwijd vertonen medewerkers in toenemende mate een behoefte aan balans. Medewerkers die zich zowel fysiek als mentaal goed voelen, functioneren én presteren beter. Dat bewijzen ook steeds meer studies.
Drie wetenschappers, van de universiteiten van Rotterdam, Oxford en MIT, trokken daarvoor naar een Brits callcenter waar ze, gedurende een periode van zes maanden, de wekelijkse verkoopcijfers van bijna 1.800 medewerkers onder de loep namen.
Die medewerkers gaven ook wekelijks aan hoe gelukkig ze waren via een score van 1 tot 5. De meest positieve medewerkers handelden de meeste telefoontjes af en verkochten op weekbasis 13% meer producten dan hun negatieve collega’s.
Al tien jaar ben ik professioneel bezig met welzijn, maar nog nooit was de drang bij bedrijven om bezig te zijn met welzijnsprojecten zo groot. Welzijn is niet langer een individuele zaak of een luxe waar nog zwaar over moet worden nagedacht of het de investering het wel waard is.
Als werkgever en/of leidinggevende verantwoordelijke, kun je een proactieve rol opnemen door je medewerkers te motiveren om zich een gezondere levensstijl aan te meten. Deze investering zal uitmonden in een beter functionerend team, maar alleen als je vertrekt vanuit een geïntegreerde benadering. Welzijn beperkt zich met andere woorden niet tot de fysieke gezondheid, daar zijn we intussen ook al voorbij.
Naast het voorzien van een degelijk welzijnsbeleid, is het belangrijk dat je medewerkers voldoende informatie krijgen waardoor ze in staat zijn om de impact van hun werk goed in te schatten. Wanneer ze weten wat hun toegevoegde waarde is in het geheel en in het doel van de organisatie, wordt werken meer dan ‘overleven’.
Betrokken medewerkers zijn bovendien loyaler aan hun werkgever en leidinggevende, ze zijn bereid om een extra inspanning te leveren in het belang van het bedrijf. Ze voelen zich gewaardeerd en weten dat ze een belangrijk aandeel hebben in de groei van de organisatie. Dat maakt een wereld van verschil. Reden genoeg dus om je medewerkers en hun welzijn centraal te plaatsen in je organisatie.
Ik geef je als expert graag de belangrijkste pijlers mee voor een goed welzijnsbeleid. En ook daar kan je best samen werken met HR, Preventie, Communicatie en Marketing. Want dit item belangt iedereen aan in iedere organisatie. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van HR of preventie. We hebben het immers over gedrag, talent en gevoel van de mens.
Vooraleer je doeltreffend kunt inzetten op het welzijn van de medewerkers binnen je organisatie, is het belangrijk om te bekijken en te analyseren, te meten dus, welke aspecten dat welzijn bepalen. En dan zijn we weer terug bij data, die zijn key om actie te ondernemen.
Als je als werkgever inzet op deze zes pijlers, werk je aan een welzijnscultuur waar met plezier en betrokkenheid gewerkt en bijgedragen kan worden aan het grotere geheel.
#1 Gezonde levensstijl
Wie zich fit in zijn of haar vel voelt, kan tegen een mentaal stootje en heeft bergen energie. Fitheidstests, sportactiviteiten onder de middagpauze, wandelmeetings, sportvoorzieningen zoals een fitnessruimte, het stimuleren van gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer en rookstopprogramma’s kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl voor je medewerkers.
#2 Mentale veerkracht
Wanneer medewerkers persoonlijk sterk staan, beschikken ze over voldoende zelfkennis en mentale weerbaarheid om vanuit rust de juiste beslissingen te kunnen nemen. Laat je medewerkers kennismaken met stressmanagement, digital detox en focustechnieken, en geef hen inzicht in het belang van een gezonde slaaphygiëne een positieve mindset en ademhalingstechnieken.
#3 Sterke werkrelaties
Verbinding en connectiviteit tussen medewerkers onderling is een belangrijk aspect om je goed te voelen in je werkomgeving, en om je potentieel ten volle te benutten. Plezier op het werk is ook een factor die bijdraagt aan stressreductie en algemeen vertrouwen. Inzetten op communicatievaardigheden en een beter inzicht in het gedrag en reacties van medewerkers zorgt voor een vlottere samenwerking en minder conflicten. Dus leer emoties te reguleren en emoties van jezelf en anderen onder de knie te krijgen.
#4 Bewust en mensgericht leiderschap
Een topleider creëert een veilige omgeving waarin medewerkers gemotiveerd en geëngageerd blijven. Hij of zij inspireert en ondersteunt, stimuleert autonomie, heeft oog voor talent, beschikt over de nodige positieve intelligentie en kan het beste in iedere medewerker naar boven halen. Deze leider zorgt dat ieder project uitgevoerd zal zijn vanuit een onmeetbare goesting.
#5Talenten en competenties
Wie zijn talenten kent, staat steviger in zijn of haar schoenen, heeft meer zelfvertrouwen om autonoom te werken én ervaart meer positiviteit en is daardoor gelukkiger op het werk. Door als werkgever te investeren in persoonlijke groei, kunnen medewerkers zichzelf sneller ontwikkelen en een betere bijdrage leveren. Laat het beste uit ieder individu komen en zorg dat je weet welke passies er bij ieder teamlid zitten. Wat goed is kan je zo nog beter maken.
#6 Stimulerende werkomgeving en cultuur
Een cultuur wordt bepaald door de waarden en normen van de organisatie, en de mate waarin deze echt worden beleefd. Een stimulerende cultuur draagt bij tot creativiteit, openheid en betrokkenheid van medewerkers. Gedrag en stimuleren van elkaars normen die afgesproken zijn, is daarbij zeer belangrijk. Een kantoor waar warmte en een thuisgevoel gecreëerd zal worden, een happy en funny sfeer hangt zal veel meer enthousiasme verzekeren bij de medewerkers.
Ben je benieuwd naar jouw score op het gebied van positiviteit? Doe zeker de gratis test: https://www.positieveintelligentie.com/