Duurzaamheid. Zou het kans maken om een van de toptrends te worden dit jaar? Op milieuvlak scoort duurzaam al langer goed, maar wist je dat duurzaamheid zich ook laat beleven binnen samenwerkingen? Duurzaamheid hoeft zich dus niet te beperken tot klimaatdoelstellingen of minder CO2-uitstoot.
Je kan ook duurzaam werken aan je professionele relaties en dat is altijd een goed idee, want onderzoek wijst uit dat duurzame samenwerkingen een lang(er) leven beschoren zijn, de samenhorigheid en productiviteit op de werkvloer verhogen én het absenteïsme terugdringen.
Wanneer ik dit vertel aan kaderleden en leidinggevenden, dan krijg ik vaak bevestigend geknik als reactie, want positieve gevolgen zien we allemaal zitten. Laat ik dan een moment van stilte vallen om het denkproces alle kansen te geven, dan komt er vaak gemompel over hoe duurzaamheid zich in de hoofden van velen dus nog steeds beperkt tot maatschappelijk verantwoord ondernemen of strategische doelstellingen waar zij niet direct iets over te vertellen hebben.
Zo leg je te gemakkelijk je denkproces stil. In plaats van te veronderstellen dat een topic niet aan jou besteed is, stel het eens in vraag: hoe kan ik vanuit mijn functie werken aan duurzaamheid? Het vraagt zelfs niet veel creativiteit om te beseffen dat iedereen werk kan maken van een duurzame samenwerking. Wil je ontdekken hoe je slim duurzaam kan samenwerken, lees dan vooral verder.
Communicatie is de sleutel als je werk wil maken van een duurzame samenwerking. Wil je dit slim aanpakken, kies dan communicatievormen die bijdragen tot het versterken van de samenwerking. Deze communicatievormen worden vaak onderschat en krijgen bijgevolg veel te weinig kansen.
Denk bijvoorbeeld aan vragen stellen. Wist je dat de overgrote meerderheid van onze zinnen eindigen op een punt? En heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel gemiste kansen dit betekent? Door te zeggen, putten we uit wat we (denken te) weten, terwijl je kan bijleren wanneer je vragen stelt. Bovendien blijken we vaak te veronderstellen wanneer we in meedelende zinnen spreken en laat nu net dat de grootste oorzaak van miscommunicatie zijn.
Een volgend advies dat ik vaak meegeef is van meer te benoemen. in plaats van in stilte te beleven. Het valt me op hoe vaak we vragen, ideëen, bedenkingen of emoties wegslikken. Jammer, want een duurzame samenwerking heeft recht op een eerlijke, transparante communicatie waarin beide partijen al hun input zouden moeten kunnen delen.
Natuurlijk is de manier waarop je jouw interne beleving communiceert levensbelangrijk, waarbij respectvol en constructief als kernwoorden niet uit het oog mogen verloren worden. Ook de timing waarop je communiceert, is cruciaal. Wanneer je timing en manier respecteert, kan je alles zeggen tegen iedereen.
Als je een duurzame samenwerking echt alle kansen wil geven, durf dan vooral wat meer in je communicatie. Ben je humoristisch? Voeg dat vleugje glimlachgarantie toe aan wat je zegt. Op een bedje van straffe one liners kan dat wonderen doen. Als je bovendien durft te experimenteren met (korte) stiltes voor en na de belangrijkste punten die je deelt, ben je helemaal vertrokken voor een integere, oprechte en mensgerichte communicatie die leidt tot een duurzame samenwerking.