Ieder fiscaal jaar bekijkt mijn werkgever hoe we als bedrijf vanuit onze values impact op de wereld kunnen hebben. Door de uitbraak van COVID-19 hebben we natuurlijk wel andere accenten moeten leggen. Daarbij staat het welzijn van onze medewerkers en klanten centraal. Om andere bedrijven te inspireren, delen we onze aanpak. Wie nog geen duidelijke waarden heeft, moet daar nu zeker tijd voor maken om bij een volgende crisis veerkrachtiger voor de dag te komen.
Weten waar je voor staat, is zeker vandaag essentieel. Vooral in het begin van de crisis was de onrust bij veel mensen erg groot. Als internationaal bedrijf en dankzij onze rechtstreekse lijn met Italië had Salesforce al snel een idee van de zwaartekracht die COVID-19 zou hebben. Een week voor de overheid maatregelen over social distancing bekendmaakte, sloten verschillende van onze kantoren en voerden we een thuiswerkmentaliteit in. Snelle communicatie was daarbij cruciaal.
Het welzijn van medewerkers is één van onze belangrijkste waarden. Zonder positieve mindset kan de rest niet functioneren, hoe goed het geheel ook in elkaar zit. We doen daarvoor niet enkel beroep op het klassieke netwerk van experten rond producten en trends, maar ook op interessante mensen die wellbeing in het bedrijf ondersteunen. Dagelijks organiseren we virtuele sessies met gastsprekers zoals psychologen, executive coaches, mensen met een medische achtergrond en zelfs oorlogsveteranen die weten hoe je met onzekerheid moet omgaan.
Samen met Arianna Huffington, de CEO van Thrive Global, een bedrijf dat technologie levert voor gedragsverandering om stress- en burn-out te voorkomen, hebben we een community opgezet om na te gaan hoe we op stress reageren. Het is belangrijk om te beseffen dat we niet alleen zijn. Daarom bieden we onze klanten eveneens virtuele sessies met externe sprekers aan. Om iedereen een hart onder de riem te steken en die positieve mindset te behouden.
Medewerkers moeten ook beseffen dat ze gesteund worden door hun management. We meten de gemoedstoestand elke week aan de hand van de kleuren van een verkeerslicht. Groen betekent dat iemand zich goed voelt. Geel wil zeggen dat je het lastig hebt, maar wel hulp krijgt. Rood geeft aan dat het slecht gaat. Na enkele weken lockdown zat 3% in het rood. Het bewijst dat onze aanpak werkt, maar het kan nog altijd veel beter. We blijven streven om dat cijfer naar omlaag te halen.
Medewerkers moeten het vertrouwen krijgen dat ze zich nu niet op hun kwartaalcijfers moeten focussen. Het is best oké om eens een volledige dag afwezig te zijn als je voor de kinderen moet zorgen. Iedere ochtend starten we met een wandelmeeting – geheel vrijblijvend en zonder agenda. Wie tot rust komt, vindt energie. En met die energie kan je weer aan de slag gaan om impact op de wereld te hebben.