Ik mocht dit jaar deelnemen aan een uiterst interessant debat over de war for talent. Hoe trek je het beste talent aan, en hoe zorg je dat ze ook bij jou willen blijven? Over één ding waren we het al snel eens: met geld alleen kom je er niet. Dit debat, met toplui uit technologiebedrijven als SAS en Dell EMC maar ook uit HR-ondernemingen zoals Attentia en HR Marketers, had één leidmotief: hét obstakel op de weg naar snelle groei is vaak het gebrek aan beschikbaar talent.
Vele bedrijven vissen in dezelfde vijver en de verleiding is groot om met zo’n aantrekkelijk mogelijk lokaas uit te pakken om de vis toch maar binnen te halen. In principe komt de andere visser nadien je vis niet afsnoepen, zoals in het profvoetbal waar talent wegkopen wel courante praktijk is. Gelukkig waren alle deelnemers aan het debat het eens: geld is een belangrijke beweegreden voor werknemers, maar zeker niet de enige.
De bedrijven die talent wegkopen bij hun concurrenten zadelen zichzelf trouwens op met een ander probleem: een eindeloos opbod met steeds hogere lonen zorgt vooral voor onvrede bij collega’s die niet met zulke buitensporige lonen zijn binnengehaald. Zo dreigen ze het slachtoffer te worden van het spel dat ze zelf hebben opgestart: terwijl nieuw talent langs de voordeur wordt binnengehaald, verdwijnt het andere talent langs de achterdeur richting (diezelfde) concurrent. Uiteindelijk is dat businessmodel absoluut niet houdbaar.
Hoe zorg je dan wel voor het juiste talent binnen je onderneming? Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het ecosysteem. Het uitbouwen van een duurzaam ecosysteem ligt aan de basis van groei, zowel van klanten en omzet als van personeel. En dat ecosysteem begint bij je eigen werknemers. Als zij tevreden zijn en trots om voor je te werken, zullen zij graag hun netwerk aanspreken om eventuele vacatures in te vullen. Dat werkt vele malen efficiënter dan eender welke jobadvertentie.
Het ecosysteem uitbouwen kan ook op andere manieren. Door een doorgedreven aandacht voor opleidingen en trainingen, bijvoorbeeld. Doorgedreven betekent voor bedrijven uit de technologiesector: vanaf de basisschool of zelfs vroeger – met de duidelijke boodschap dat technologie ook wel cool kan zijn – tot en met de hogeschool en universiteit, met specifieke leerstoelen of gastcolleges. Het hoeft ook daar niet op te houden.
Wij hebben voor onze medewerkers en partners programma’s opgesteld, waarmee ze op eigen houtje relevante online- opleidingen kunnen volgen. Intussen zijn die ook publiek beschikbaar, om twee redenen: we vinden dat dit tot onze sociale verantwoordelijkheid hoort, en je weet maar nooit wie die opleidingen volgt en hierdoor geïnspireerd bij ons komt solliciteren.
Levenslang leren is een recht en intussen zelfs al een plicht voor elk van onze ‘familieleden’. Dat brengt me bij een laatste advies: behandel elke medewerker en collega als je eigen familie. Dat houdt meer in dan je denkt. Het betekent ook dat je je talenten aanvaardt zoals ze zijn, en dat je hen liefdevol terug opneemt na een mislukt initiatief. Als je deze medewerkers nog een kans geeft, kan je erop rekenen dat ze – wanneer ze bijvoorbeeld een verleidelijk aanbod elders hebben gekregen – ook jou een tweede kans zullen gunnen.