‘Ondanks de vele dagelijkse contacten is de ondernemer eigenlijk een eenzaam mens. Om goeie beslissingen te kunnen nemen, moet hij of zij zich niet alleen blijven bijscholen, maar zich ook omringen met experten om proactief te leren denken’, steekt hij van wal.
Een ondernemer moet 3 kerncompetenties hebben:
‘Functioneren in een omgeving waarin je niet over alle informatie beschikt, betekent dat je beslissingen neemt op basis van buikgevoel. Zonder buikgevoel raak je nergens. De keerzijde is dat je dan al vlug denkt dat je niet echt behoefte hebt aan cijfers en rapportage. Je boekhouder houdt de cijfers bij en ondertussen kan je je energie in andere zaken steken. Wat de ondernemer zich echter meestal niet realiseert, is dat een traditionele boekhouder enkel reactief werkt. Die boekt de facturen in, doet de btw-aangiftes en zorgt voor resultatenrekeningen. Het doel van al dat werk is bepalen hoeveel belastingen er moeten worden betaald. Om je bedrijf écht te managen, heb je daar weinig aan. Wat je nodig hebt, is een goed zicht op liquiditeiten en kapitaalbehoefte. ‘Een bedrijf gaat niet failliet als het geen winst maakt, maar wel als er geen geld meer is.’
‘Een bedrijf gaat niet failliet als het geen winst maakt, maar wel als er geen geld meer is’
‘Met vragen over strategische doelstellingen en hoe die te financieren, kan je als ondernemer niet bij je klanten en leveranciers terecht. Je hebt behoefte aan een netwerk van mensen met wie je je verhaal kan delen en die je helpen betere besluiten te nemen. Wie echt goed bezig is, organiseert een Raad van Advies met mensen waarmee je een relatie kan opbouwen.’
De kwaliteit van de medewerkers en de leiderschapsvaardigheden van de ondernemer zijn bepalend voor het succes van een bedrijf in de markt. Bankiers en investeerders evalueren je bedrijf echter hoofdzakelijk op basis van de cijfers. Daarom is het zo belangrijk om de financiële rapportering te beheersen en goed te communiceren.
‘Conessence zal niet zelf je boekhouding doen, maar wel nagaan of alles correct is. Daarna bekijken ze of de rapportage vanuit je boekhoudprogramma aansluit bij je behoeften als ondernemer. Om vervolgens samen met jou een proactief financieel beleid te voeren en te zorgen dat je je cijfers kunt gebruiken om je bedrijf echt te leiden. ‘Goeie rapportage is ook onontbeerlijk om te kunnen communiceren met je stakeholders. Alles wat je doet in je bedrijf, wordt immers zichtbaar in je cijfers’, besluit Verzele.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het branded channel van Conessence.