Een idee zit per definitie in je hoofd. Als je het wilt delen met anderen, moet je het in de eerste plaats visualiseren. Stel dat je bureaus wil maken met houten paletten: een duurzaam en goedkoop alternatief. Je team werpt tegen dat niet gaat werken, dat het onpraktisch is. Dan kan je toch die paletten kopen en tonen wat je in je hoofd hebt. Zo ziet het team het ook. Tegelijk toont dit voorbeeld aan dat je ideeën moet challengen en dat je voor elk idee dat je wilt realiseren een klankbord nodig hebt. Je moet je ideeën loskoppelen van je ego. Het is mijn idee, dus het is correct, is onzin. Je moet je buikgevoel afstemmen op de werkelijkheid en je effectief durven afvragen of het wel zo is dat de klant wil betalen voor jouw idee.
Ieder idee dat impact heeft, dient een hoger doel. Vraag je dus af waarom je het idee wilt uitvoeren en of het effectief de moeite is om het uit te voeren. Is het waardevol voor jezelf, maar is het dat ook voor de samenleving? Vraag je daarbij ook af wat je uiteindelijke ambitie is met dat idee? Welke waarden, welke visie erachter zit. Dat helpt je focussen op de essentie. Als je een concreet doel en duidelijke ambities hebt, kan je sneller ja of nee zeggen.
Je hebt je ideeën gevisualiseerd, je hebt ze door anderen laten challengen, je hebt ze afgestemd op je ambities en hogere doelen. Hoe ga je je ideeën nu realiseren en daartoe een strategie uitwerken? Er zijn verschillende manieren om van ambities tot een innovatiestrategie te komen. Je kan ad hoc handelen: je hebt een idee, je ziet een opportuniteit en je doet er iets mee. Hoe het verder loopt, zie je later wel. Je kan de ideeën ook binnen je organisatie laten opborrelen en ze uitwerken in een soort intern idea lab, de R&D-afdeling bijvoorbeeld. Dat kan uiteraard ook met ideeën die je buiten je organisatie oppikt en aanpast aan je eigen context. Je kan ook een beroep doen op een extern idea lab om je ideeën verder uit te werken.
Eens de strategie vastligt, kan je beroep doen op een bedrijf dat ondernemingen helpt om ideeën te realiseren. Dat gaat niet de strategie voor je implementeren, maar er wordt wel geholpen met het definiëren van de geschikte methodologie, om een idee te realiseren of een probleem op te lossen.
Tot slot stelt zich de vraag welke technologie je gaat gebruiken om tot een product te komen. Dat kan proven technology zijn of non-proven, denk daarbij aan bots, blockchain, IoT …). Maar je kunt natuurlijk ook nieuwe technologie ontwikkelen om je doel te bereiken. Let wel, technologie staat in functie van het einddoel, het idee, het product en is geen doel op zich. Innovatie start nooit vanuit technologie, maar vanuit waardencreatie.
Er zijn vervolgens 3 fases om van een idee tot een schaalbaar product te komen: