Tsjing is een handige app waarmee je via je smartphone bij aangesloten horecazaken en events rechtstreeks je drankje of gerecht kunt bestellen en betalen. Aanschuiven of wachten op bediening is niet langer nodig: je bestelling wordt automatisch opgenomen en verwerkt in het kassasysteem. Stichter en CEO van Tsjing Mark Willems kreeg het idee voor zijn app – hoe kon het ook anders – op een event waar hij ellendig lang op zijn drankje moest wachten.
Mark werkte destijds als sales manager voor een groot cateringbedrijf en had wel wat kennis van en ervaring in het opstarten van horecazaken. ‘Ik zag dat er vaak geen evenwicht was tussen de personeelsbezetting en de binnenkomende bestellingen. Bovendien had ik heel wat contacten in de wereld van de drankenleveranciers.’ Hij wilde de app aanvankelijk dan ook ontwikkelen binnen het bedrijf waar hij werkte.
Ondanks een prima business plan was het voor zijn werkgever geen kernactiviteit en waren de slaagkansen te beperkt. ‘Typisch voor innovaties in tech is het high risk, maar daar staat een high gain tegenover als het goed uitdraait’, zegt Mark.
In mei 2013 ging hij dan maar op eigen houtje aan de slag. Met zijn spaargeld en het geld dat hij overdag verdiende als sales & marketing manager besloot Mark om gedurende één jaar elk vrij moment te benutten om zijn business op te zetten. Hij ging op zoek naar mede-vennoten met de nodige technische bagage én investeerders. Vennoten vond hij vrijwel onmiddellijk en één jaar later stapte Duval Union in als pre-seed investeerder, nog een jaar later stapte ook Living Tommorow in.
‘Typisch voor innovaties in tech is het high risk, maar daar staat een high gain tegenover als het goed uitdraait.’
‘Omdat het dus wel even duurt vooraleer je een minimum viable product hebt, zijn het uiteindelijk twee financieel moeilijke jaren geworden voor ik echt aan de slag kon. Ik heb twee kinderen en een hypotheek, en ik wou zo vlug mogelijk fulltime met mijn app bezig zijn. Het was een periode van boterhammen met choco in plaats van restaurantbezoekjes’, lacht hij.
Begin 2016 kwam er een kapitaalinjectie van 250.000 euro, waarvan 100.000 euro op een minimum van tijd bijeengebracht via crowdfunding. ‘Dat bewijst dat het grote publiek geïnteresseerd is in een app als Tsjing’, zegt Mark. ‘We hebben heel transparant ons verhaal verteld: ‘Ben je het beu om op je drankje te wachten? Wij hebben de oplossing’. Er kwamen heel weinig vragen, mensen zien er duidelijk het nut van in.’
De app en achterliggende software tools zijn complexer dan je als consument-gebruiker zou denken. ‘Uiteraard moeten we op elke smartphone kunnen draaien en met elke update van het operating system mee zijn’, licht Mark toe. ‘De gebruiker verwacht ook regelmatig optimalisaties. Maar het is vooral de bar-app die het geheel zo uitdagend maakt. Die moet sinds de invoering van de witte kassa gekoppeld kunnen worden aan de meest courante kassa systemen en dat zijn er heel wat. Als je weet dat er in België alleen al een honderdtal verschillende kassasystemen zijn, kan je je wel inbeelden dat die kant van de app heel wat ontwikkeling en onderhoud vraagt.’ Het extra kapitaal van de tweede kapitaalronde zette Mark dan ook in eerste instantie vooral in op development.
‘We hebben met Tsjing anderhalf jaar bewust events gedaan. Dat had het grote voordeel dat je alles opzet voor het event, support levert tijdens het event en dan klaar bent. Het is een snelle bron van inkomsten én bovendien de gedroomde marketing. De events leveren ons nog altijd 15 leads per week op.’
Nu is het product schaalbaar en richt Tsjing zich op de initieel bedoelde markt: de horeca. ‘Tegen einde 2017 willen we in 150 horecazaken vertegenwoordigd zijn, en de kans is zeer reëel dat we dat zullen halen. In 2018 kijken we naar de grote steden in het buitenland: Londen, Amsterdam, Berlijn… In veel landen bestaat ondertussen al een soortgelijke app, wij moeten er zo snel mogelijk gaan meesurfen op de golven en onze plaats op de markt gaan opeisen.’
Op iets langere termijn denkt Mark aan de mogelijkheden van geanonimiseerde consumentenprofielen en consumptiedata. ‘Waar drankenproducenten het nu moeten stellen met statische gegevens op basis van bestellingen en leveringen, kunnen wij hen inzage geven in heel exacte dynamische data. We kunnen zeggen welke gin met welke tonic gedronken wordt en daar een leeftijd, geslacht, regio aan koppelen.’
Met stijlvolle in app advertising wil Mark daarnaast voor elk gebruikersprofiel gerichte en relevante waardencreatie doen op het moment dat de gebruiker daartoe het meest ontvankelijk is. Stel je maar voor dat je als limonadedrinker je favoriete kroeg binnenstapt en je een melding krijgt van Tsjing: Heb je Ritchie, een Belgische limonade met 20% minder suiker, al geproefd?’ Handig toch?