Geen beter bewijs dat de artikelen op MT een ultralange houdbaarheidsdatum hebben, dan dit artikel uit 2016. Het belandt nog altijd elke maand in de top 3 van meest gelezen artikelen. Het beschrijft vijf vuistregels om de waarde van je bedrijf te bepalen. En dit op een manier die we allemaal bijna begrijpen. En zeg nu eerlijk, wie wil er ook in coronatijden niet af en toe een beetje dromen over wat zijn of haar bedrijf waard is? En als je besluit om je business volgend jaar dan toch te verkopen, dan weet je ook min of meer wat je kan verwachten.
We hebben dit jaar voor ons dossier van de 100 beste maakbedrijven van België wat stokken in de wielen gehad. Onze jarenlange partner voor het onderzoek naar de maakindustrie, Bisnode Belgium, is overgenomen door Trends Business Information. Daarna besloot uitgever Publicarto om geen MT-magazines meer uit te brengen, omdat dit niet langer past bij het hybride werken van vandaag. Je begrijpt meteen waarom er dit jaar geen dossier is gemaakt. Maar aan de populariteit van dit artikel, zien we dat onze lezers onze Maakindustrie 100 missen. Wie als partner mee wil werken aan een nieuwe editie voor 2022 is van harte welkom (contacteer ons op redactie@mt.be).
De actualiteit wordt al maandenlang beheerst door stijgende prijzen voor de consument. Bij MT gaan we in op die andere kant: de ondernemer die eigenlijk schrik heeft om zijn of haar prijzen te verhogen. Bij MT blijven we ook nog altijd een beetje tegendraads. En dus raden de experts in dit artikel een forse prijsstijging aan, als je tenminste toegevoegde waarde kan bieden, de verhoging kan onderbouwen en uitleggen. Maar te veel argumenten kunnen dan juist weer tegen je werken, want dat is verdacht.
Een model van zestig jaar oud kan je nog altijd op het juiste pad brengen als je met je bedrijf wil groeien. De Ansoff-matrix, ontwikkeld door de gelijknamige uit Rusland afkomstige Amerikaanse econoom, omvat vier groeistrategieën: marktpenetratie, productontwikkeling, marktontwikkeling en diversificatie. De veiligste is marktpenetratie, de meest uitdagende diversificatie. Per strategie geven we je de valkuilen en kansen mee in dit artikel.
Na fintech, HR-tech en medtech schieten ook de foodtech-start-ups als paddenstoelen uit de grond. De redactie van MT selecteerde er alvast vijf om inspiratie op te doen. Van een contactloze smoothie-automaat, over slimme koelkasten als alternatief voor de bedrijfskantine en foodpairing om het ideale menu samen te stellen, maar ook om data te verzamelen. De coronamaatregelen maakten deze bedrijven juist extra succesvol dit jaar.