Meestal beperken we onze jaaroverzichten tot de artikelen die effectief in dat jaar zijn geschreven en gepubliceerd. Deze keer maken we één uitzondering. Het artikel ‘Wat is je business waard‘ stamt uit 2016, nog van voor de officiële lancering van mt.be zelfs, maar het is vandaag nog weer razend actueel. Is dat het corona-effect? Hebben de coronamaatregelen van de overheid gezorgd dat zaakvoerders anders zijn gaan denken over ondernemen? Zijn ze het beu en gooien ze de handdoek in de ring of zien ze juist kansen om bijvoorbeeld concurrenten over te nemen? Dit artikel bevat de belangrijkste vijf waarderingsmethoden uit de praktijk.
Elke dag worden nieuwe podcasts geboren, niet alleen in België, maar overal in de wereld. Wat doe je dan als je door de bomen het bos niet meer kan zien? Dan helpt MT je met één artikel op weg naar de beste podcasts voor leiders. Die met nuttige en verrassende inzichten over de toekomst van werk, over wat je klanten nodig hebben, over de work-life balance, over thought leaders en over straffe madammen. En reken maar dat onze lijst gesmaakt werd deze zomer.
De winnaar van de coronacrisis is de technologie: digitaliseren, automatiseren, robotiseren, you name it. Maar veel organisaties focussen te veel op technologie en te weinig op mensen, zegt Mathias Fransen van RoboRana tegen MT. Zelf zet hij bij iedere nieuwe klant eerst in op de mensen, technologie komt pas op het laatst aan bod. Om de weerstand te tackelen, om meer engagement te krijgen, en dat werkt. Bij het topmanagement gebeurt eerder het omgekeerde: het oorspronkelijke enthousiasme verdwijnt als er niet snel genoeg resultaten worden geboekt.
Peter Van Praet blijft ook in coronatijden nieuwe spaghettirestaurants openen. En de lockdowns doen pijn, maar met de nodige creativiteit – ghost kitchens – en sterke financiële rapportering blijft hij voor Bavet geloven in groei. ‘Groei is immers niet alleen meer omzet realiseren, maar ook je human capital uitbouwen. En op dat vlak zijn we sterk gegroeid. In 2020 gaan we hoe dan ook geen geld verdiend hebben, maar we kunnen bouwen aan de toekomst.’ Zo’n positieve boodschap wordt ook gesmaakt.
Thuiswerken toestaan, is nog geen digitalisering. Daar komt wel iets meer bij kijken. Stijn Viaene, professor Digital Transformation bij Vlerick, heeft onderzocht wat een succesvolle digitale transformatie vertraagt. Het gebrek aan een roadmap, aan verhalen, aan een gemeenschappelijke taal, aan een kookboek en aan digitaal leiderschap. ‘Je moet als executive vandaag minstens een notie hebben van wat AI, blockchain en machine learning zijn, en wat je daarmee kan doen om het verschil te maken.’ Maar als je van deze noden een deugd weet te maken, dan komt het vast goed.