Het onderzoek werd deze zomer uitgevoerd door Diligent, wereldleider in boardportals, software die de activiteiten van raden van bestuur en directies optimaliseert. Uit een eerste artikel over dit onderzoek bleek dat directiecomités meer behoefte hebben aan sturing.
Dit wordt bevestigd door de antwoorden op de vraag hoe de betrokken directieteams optimaler zouden kunnen functioneren. Het voornaamste antwoord: de waan van de dag overheerst. De dagelijkse uitdagingen en brandjes die moeten geblust worden, nemen de beschikbare tijd in.
De grootste brand momenteel is de wereldwijde impact van het coronavirus. Hierdoor gaat de aandacht naar het onder controle houden van kosten. De lange termijn-doelstellingen verdwijnen hierdoor naar de achtergrond: innovatie, klantentevredenheid, digitale transformatie, IT-beveiliging, compliance met de steeds veranderende wetten en regels, …
Door korte termijn-kostenbesparingen bestaat het risico dat mogelijkheden om effectiever en efficiënter te werken over het hoofd worden gezien. In de eerste plaats gaat het dan om de digitale transformatie. Die kan verscheidene voordelen opleveren: bedrijfstaken kunnen worden uitgevoerd met minder mensen, klanten kunnen slimmer worden benaderd, directies krijgen meer overzicht en inzicht dankzij betere en beter gebruikte data.
Nog te veel bedrijven werken met stand-alone-tools. Zowat alle bedrijven hebben wel technologische hulpmiddelen, maar die zijn niet geïntegreerd. In veel bedrijven is dat besef aanwezig. Liam Healy, managing director EMEA bij Diligent: ‘Bijna de helft van de bedrijven noemt het gebruik van tools om dashboards te creëren en business intelligence te genereren als belangrijkste aandachtspunten. In het verlengde hiervan wil men minder tijd kwijt zijn met de besluitvormingsprocessen en de informatie toegankelijker maken.’
Een besef dat minder aanwezig is, is dat zo’n integrale informatievoorziening pas zinvol is als het systeem ook optimaal gebruikt wordt. Healy: ‘Opvallend is dat er weinig behoefte is om de vaardigheden in het gebruik van de tools te vergroten. Het creëren van een tech-culture bij de directie en meer expertise op digitaal gebied worden slechts zelden genoemd.’
De grootste groep bedrijven zal technologie omarmen eenmaal die eerste zichtbare resultaten heeft getoond, het zijn zogenaamde early majorities. Kleine groepen bedrijven zijn innovators en early adoptors. Nog steeds heel veel bedrijven zijn zeer laat met het implementeren van nieuwe technologie.
Het verstandig inpassen van nieuwe tools heeft nochtans vele voordelen, ook wanneer het gaat om de digitale ondersteuning van directies: besluitvormingsprocessen zijn veel minder tijdrovend, de toegankelijkheid van informatie is beter terwijl meteen ook de beveiliging van die informatie verzekerd wordt, directies krijgen meer oog voor de mogelijkheden van technologie.
Dergelijke digitale transformatie zal ertoe bijdragen dat de focus van directieteams terug gaat naar strategie. Hoe raakt uw bedrijf beter voorbereid op de toekomst dan uw concurrenten?
Dit artikel is eerder verschenen in het branded channel van Diligent.