Justitie digitaliseert en dat werd tijd. Het laatste papieren imperium gaat eindelijk voor de bijl. Goed nieuws voor ondernemingen, want schulden terugvorderen van een failliete klant kan nu in een handomdraai. De kans dat je je geld snel terugkrijgt is bovendien aanzienlijk vergroot.
Elke onderneming heeft het wel eens voor dat een klant failliet gaat. Omdat de prioritaire schuldeisers (lees: de banken) eerst worden terugbetaald uit de resterende activa, kan je als ‘kleine’ schuldeiser meestal naar je centen fluiten, tenzij je het faillissementdossier zelf opvolgt en contact houdt met de aangestelde curator. ‘Dat was tot voor kort een dure en tijdrovende onderneming. Je moest een schuldvordering indienen bij de rechtbank, alles moest op papier gebeuren, het dossier consulteren kon enkel via de griffie… Veel schuldeisers vonden het sop de kool niet waard en lieten het er gemakshalve maar bij’, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon.
Justitie is van oudsher een papieren sector, waar ook curatoren, magistraten en advocaten faillissementdossiers alleen op locatie konden inkijken. Daar is op 1 april 2017 verandering in gekomen. Dankzij RegSol (voluit Centraal Register Solvabiliteit) kan alles wat met faillissementen te maken heeft digitaal opgevolgd worden. Je kunt veel gemakkelijker een schuldvordering indienen en je krijgt je geld sneller terugbetaald.
RegSol is een digitaal faillissementsdossier waarin de betrokken partijen documenten kunnen indienen, ondertekenen, uitwisselen en aanpassen. Het register bevat alle gegevens, documenten en aangiften in een faillissementsprocedure.
‘RegSol is de enige authentieke bron voor alles wat met faillissementen te maken heeft. Er komt geen papierwerk meer aan te pas’, zegt Van den Broele. Sinds 1 april vorig jaar kunnen geen papieren aangiftes van schuldvorderingen meer worden neergelegd bij de griffie van de rechtbank van koophandel. Alles moet digitaal. Via het systeem worden alle betrokkenen bij een faillissementdossier verwittigd van alle stappen die ze moeten ondernemen. ‘Je moet dus niet meer naar de rechtbank voor elke consultatie van het dossier. Je krijgt uitnodigingen voor nieuwe documenten die beschikbaar zijn en voor zittingen van de rechtbank. Er is zelfs een agendasysteem voor curatoren.’
Een schuldvordering indienen bij RegSol kost nu amper zes euro. Dat maakt dat het sop de kool ineens wel waard is. Naast de verminderde kost, is het vooral een enorme tijdswinst voor iedereen die bij een faillissement betrokken is. ‘Er werd berekend dat in de 11.000 faillissementdossiers die sinds april in het systeem werden behandeld, alleen al door brieven niet langer per post te versturen 1000 jaar tijd werd gewonnen’, weet Van den Broele. Leuk voor advocaten en magistraten, maar ook voor schuldeisers hun geld sneller terugkrijgen. Volgens diezelfde berekening bleven maar liefst 750 bomen gespaard.
Op per 1 mei wordt RegSol uitgebreid met bijkomende insolventieprocedures: handelsonderszoek, minnelijke akkoorden en gerechtelijke reorganisaties.
Meer informatie op www.regsol.be