Nu de overheid naar opheffing van de quarantainemaatregels toewerkt, begeven we ons voorzichtig weer op de werkvloer. Maar hoe creëer je als werkgever een veilige werkomgeving wanneer we er schijnbaar vanuit lijken te gaan dat een tweede coronagolf onvermijdelijk is en we de economie daarvoor niet nog eens maanden willen en kunnen platleggen?
Naast bekende oplossingen als ontsmettingsmiddel, looprichtingen, afzetlint en stickers die oproepen tot het houden van afstand, zijn er ook verschillende Belgische bedrijven die een veilige werkplek met technologie en innovaties bewerkstelligen. Hun ontwikkeling zijn vooral gericht op desinfecteren en toegangscontrole.
ServersCheck staat wereldwijd bekend om zijn toezichtapparatuur. Hun infraroodsensoren en thermische camera’s maken het mogelijk om op een zeer eenvoudige manier de temperatuur te meten van wie een gebouw binnenkomt. ServersCheck heeft zijn infraroodsensoren en thermische camera’s zodanig herwerkt dat ze – zelfkalibrerend – ook de lichaamstemperaturen van werknemers en bezoekers kunnen meten.
Omdat elke 0,6 seconde een temperatuurmeting verwerkt en gevalideerd kan worden op basis van vooraf gedefinieerde limieten, is de techniek nu bruikbaar voor grote aantallen mensen die in een korte periode toestromen. ServersCheck biedt dus een ideale oplossing voor toegangscontrole bij grote bedrijven of evenementen.
De Stoffeerder is het bedrijf van de familie Van der Straeten in Buggenhout. In het precoronatijdperk herstoffeerde het familiebedrijf zetels en bekleedt en herstelde het autointerieurs. Dat blijft uiteraard hun core business, maar de ervaring met autointerieurs blijkt nu van pas te komen om voertuigen ‘coronaproof’ te maken. De Stoffeerder produceert sinds kort flexibele protectieschermen die bijvoorbeeld tussen chauffeur en passagier geplaatst kunnen worden.
Voor de veiligheid bestaan die screens uit flexibele, doorzichtige plastic folie. En door velcro te gebruiken zijn ze makkelijk zelf te plaatsen zonder moeilijke bevestigingsconstructies. Wanneer we straks weer met zijn allen in de file gaan staan richting Brussel of Antwerpen, kunnen we onze favoriete collega tenminste veilig een lift aanbieden.
SpectronX is fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht, dat is kortgolving UV-licht, waarvan waterzuivering de meest bekende toepassing is. Naar aanleiding van de coronacrisis introduceert de Wetterse start-up drie nieuwe toestellen: een desinfectie-unit voor mondmaskers, eentje voor winkelkarren en een automatische desinfectierobot, de laatste twee zitten momenteel nog in de testfase.
‘Onze eerste opdracht was om betrouwbare producten te maken. Er zijn immers veel producten, voornamelijk uit China, op basis van UVC-licht die claimen te desinfecteren. Als consument kan je dat niet testen’, zegt Tom Pardon, medeoprichter van SpectronX. ‘Onze producten worden daarom uitvoerig getest en gekeurd. Intern maken we gebruik van eigen UVC-meetapparatuur en we laten ons bijstaan door de dienst virologie van de UGent.’
Van de toepassing voor winkelkarren is het prototype klaar. ‘Momenteel zijn er verregaande gesprekken bezig met enkele grote retailpartners’, zegt medeoprichter Stijn Slabbinck. Daarna volgt de desinfectierobot die later deze maand kan worden ingezet voor het desinfecteren van grotere oppervlakten zoals winkelruimtes, openbare plaatsen, gemeenschappelijke ruimtes en kamers in woonzorgcentra, etc. ‘We hebben op zeer korte termijn een betrouwbare en ecologische oplossing gevonden om het dagelijkse leven met virussen een stuk veiliger en minder stressvol te maken’, besluit Pardoen. ‘Onze oplossingen zijn erop gericht om met behulp van lichttechnologie mensen en bedrijven te helpen een gezondere toekomst te bieden en beter samen te leven met virussen.’
Het Leuvense Materialise is een pionier op het vlak van 3D-printing en al decennia wereldwijd toonaangevend. Die expertise schakelt het nu in voor de strijd tegen Corona. Het haalde in het begin van de crisis de wereldpers toen het een handfree deuropener op de markt bracht. De ontwerpfiles en montage-instructies biedt Materialise gratis aan op zijn website, zodat iedereen met een 3D-printer aan de slag kan.
Maar daar bleef het niet bij. De oplossingen van Materialise zijn zeer divers: een nieuw soort beademingsmachine, armsteunen zodat je handvrij je winkelkar kan besturen, oorclips en een ‘fitter’ voor mondmaskers…
‘Het idee voor de Mask Fitters kwam uit Gasthuisberg, een ziekenhuis waarmee me nauw samenwerken. De FFP2-maskers bleken toch niet enorm gebruiksvriendelijk’, zegt Bram Smits, public policy officer bij Materialise. ‘Je moet ze vasttapen aan de neus omdat ze vaak niet goed passen, ze zitten niet goed, veroorzaken soms huidirritatie… Men vroeg ons of we iets konden ontwikkelen om dat te verhelpen. We vonden een design, hebben een aantal ontwerpen geprint en getest in Gasthuisberg.’ Na een feedbackronde, aanpassingen en een nieuwe testfase, was de Mask Fitter twee weken en vier prototypes later klaar voor productie. Ook hun beademingsmachine was in aantal weken klaar voor klinische tests.
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen, heeft de voorbije maanden samen met Vlaamse universiteiten hard gewerkt aan technologische oplossingen in de strijd tegen Covid-19. En die oplossingen zijn talrijk. Medische toepassingen zijn bijvoorbeeld het monitoren van longgeluiden op afstand en een nieuw type beademingstoestel. Dat laatste is schaalbaar en kan snel geproduceerd worden, zodat het op korte termijn een tekort kan aanvullen.
Daarnaast ontwikkelde het talloze toepassingen die een veilige heropstart van bedrijven en van ons sociale leven mogelijk moeten maken. Denk aan social distancing alarmen, een social distancing camerasysteem voor grotere (publieke) ruimtes, een temperatuurscreeningsysteem, technologie om operatoren vanop afstand te ondersteunen bij hun taken…
In de strijd tegen corona is snelheid cruciaal en dat hebben creatieve Vlaamse bedrijven en onderzoekcentra duidelijk goed begrepen.