Digitalisering verandert de manier waarop we leven. Combineer dat met een toegenomen focus op gezond leven en eten, en een wereldwijde pandemie waardoor we veel minder naar kantoor gaan en je begrijpt waarom we op zoek moeten naar alternatieven voor het fysieke bedrijfsrestaurant waar we het broodje smos, de spaghetti en frietjes met stoofvlees doorspoelen met een grote cola.
Het mag dus niet verbazen dat na onder meer fintech en medtech nu foodtech de sector lijkt waar de grote veranderingen plaatsvinden. Ook in België schieten de foodtech-start-ups als paddenstoelen uit de grond. MT selecteerde alvast deze vijf ter inspiratie.
Drie studenten die – ook bij henzelf – vaststellen dat we te weinig fruit en groeten eten én daar iets aan willen doen met… een smoothieautomaat. Wat is er tech aan een drankenautomaat? Wel, bij de automaat hoort ook een app.
Op Alberts App kan je jouw gepersonaliseerde smoothie samenstellen. Je kiest je locatie en de zogenaamde ‘Smoothie Station’ in jouw buurt. Je selecteert twee tot vier ingrediënten en de automaat blendt ze tot een verse smoothie. Betalen doe je door de QR-code op de automaat te scannen.
Hoe maken ze het verschil? Gebruiksgemak. De Antwerpse start-up heeft de eerste volledig contactloze smoothieautomaat, handig in tijden van pandemie. Een ingenieus reinigingssysteem maakt de automaat heel onderhoudsvriendelijk. En dat je betalingen ook kan doen met je bedrijfsbadge (en maaltijdcheques) kan doen is des te gemakkelijker. Alberts richt zich dan ook actief tot bedrijven en scholen.
Tasties – een start-up uit Schelle die nog geen jaar actief is – gaat nog een stap verder. Hun slimme koelkasten zijn voor heel wat bedrijven die door corona zijn overgeschakeld op een hybride manier van werken, het alternatief voor de lege bedrijfskantine.
Tasties biedt gezonde maaltijden voor elk moment van de dag: ontbijt, lunch, soep, wraps, warme maaltijden en versgeperste sapjes. Je opent de koelkast met een QR-code en zo betaal je ook. Met RFID-labels in de verpakkingen weet Tasties automatisch welke maaltijden in de smaak vallen en wanneer de koelkast moet worden aangevuld. Zo creëren we een menu op maat van de werknemers van het bedrijf.
Hoe maken ze het verschil? Sociaal en duurzaam ondernemen. Alles gebeurt in huis: van het aankopen van de ingrediënten tot de bereiding van de maaltijden en het verpakken. Op die manier onderneemt Tasties zo duurzaam mogelijk. Voor de leveringen schakelt Tasties mensen in die nog niet pensioengerechtigd zijn maar moeilijk aan een job geraken.
Localimus is een startup uit Bergen, opgericht in 2013 als afstudeerproject van Morgan Vanderelst. Vanderelst stelde vast dat heel wat lokale traiteurs en restaurants niet bepaald voorlopers zijn op het vlak van digitalisering en zo heel wat potentiële inkomsten mislopen. Hij is er ook van overtuigd dat het fysieke bedrijfsrestaurant op sterven na dood is, nu hybride werken het new normal wordt.
Hoe maken ze het verschil? Gezondheid en het Spotify-model. Localimus zweert bij gezonde, gevarieerde voeding en lokale leveranciers en wil daarom absoluut niet vergeleken worden met de Deliveroo’s of Takeaways van deze wereld.
Ze werken met abonnementsformules en niet per bestelling. Localimus heeft nu een omzet van 550K en telt veel multinationals binnen zijn klantenportfolio, waaronder Borealis, Puratos, G4S.
Deliverect is een Gentse scale-up die online maaltijdbezorgers als Uber Eats, Deliveroo, Just Eat en Takeaway.com rechtstreeks aan restaurants koppelt door middel van een automatisch kassasysteem. Het bedrijf helpt de horeca digitale bestellingen eenvoudig te beheren, maar heeft klanten ook toegang tot nuttige data, inventarismanagement, wereldwijde support.
En dat allemaal op abonnementsbasis. Deliverect haalde sinds zijn oprichting in 2018 maar liefst 90 miljoen dollar investeringsgeld op. Het platform wordt in 30 landen gebruikt
Hoe maken ze het verschil? Focus op werknemers. Tijdens de pandemie zijn mensen massaal online eten gaan bestellen en die trend zet zich ook nu nog voort. Dat heeft de groei van Deliverect zeker geholpen.
Maar het bedrijf probeert vooral het verschil te maken als werkgever. ‘Vrijheid van werken, flexibiliteit, een gezonde dosis ambitie en een internationale, diverse en multiculturele werkomgeving waarin sociale interactie de drijvende kracht voor innovatie is’, zo vat CEO Zhong Xu het samen.
Data, AI en algoritmes die je helpen om tot het ideale menu te komen. Dat is wat Foodpairing.com doet. Via een app stel je je FlavorID samen en je krijgt suggesties van nieuwe gerechten, combinaties, ingrediënten die zeker in je smaak vallen. Uiteraard ligt de focus op gezonde voeding en kan je je health score bijhouden.
Hoe maken ze het verschil? Een 360°-aanpak. Heel vernieuwend klinkt dat niet, maar toch is deze Gentse start-up heel succesvol. Hun geheim zit misschien in hun grondige aanpak. Ze richten zich met een app tot particulieren, hebben features voor de professionele kok en natuurlijk is er het foodpairngboek.
Maar wat echt uitzonderlijk is, is dat Foodpairing.com hun platform ook aanbiedt aan bedrijven die nood hebben aan data intelligence om sneller betere producten op de markt te brengen. Wat hun platform doet met ingrediënten, kunnen ze extrapoleren naar andere producten.