De conventionele richting die waarde neemt is van bedrijf naar consument: bedrijven creëren producten, klanten kopen diegene die ze nodig denken te hebben aan. Maar sinds de recentste technologiegolf is ook de tegenovergestelde richting mogelijk: ook consumenten kunnen namelijk waarde creëren. Gegevens delen met de merken waartoe ze zich willen engageren, bijvoorbeeld. Of, via de social media-kanalen van datzelfde merk, zelfs een hand hebben in de creatie van toekomstige producten of diensten via hun ideeën. Business 2 Consumer wordt dus Consumer 2 Business, en dat wordt een blijver: er is nu tweerichtingsverkeer tussen bedrijf en klant.
Privacy en data ownership worden vandaag lichtjes geforceerd bij Europese bedrijven via de General Data Protection Regulation (GDPR), maar bedrijven die al niet bezig waren met de bescherming van klanten hun privacy liepen per definitie al achter de feiten aan. Transparantie over het gebruik van klant- en gebruikersgegevens is al eventjes iets wat gewoon wordt verwacht. De systemen achter nieuwe producten moeten dus ook gebouwd zijn met alle nodige privacyregels er al ingebouwd. Privacy by design is nu de norm: er moet bij de bouw van ieder nieuw systeem meteen al worden nagedacht over hoe de gegevens die het opslaan zullen worden beschermd.
Waarheidstechnologie Blockchain is goed voor meer dan alleen maar het afsluiten van rechtsgeldige onlinecontracten. Een van de onvermoede toepassingen ervan zit in het doorbreken van klassieke eigendomsmodellen: er kunnen producten worden gebouwd en verbeterd met medewerking van iedereen die ze gebruikt. Dat kan natuurlijk allang op een zachte manier door via social media een constante dialoog open te houden met de consument, maar dankzij Blockchain kan die relatie dieper worden: de consument wordt mede-eigenaar van het product. Stel u voor dat iemand een Airbnb-achtig platform bouwt maar het meteen open source maakt, en het eigenaarschap en het bestuur ervan meteen ook wordt verdeeld over alle gebruikers die zich ervoor engageren.
De zonet opgegooide voorspelling kan nog een eind dieper gaan: niet alleen het product kan via Blockchain eigendom worden van al zijn gebruikers, maar zelfs het bedrijf en het merk erachter. Iedere onlinedienst kan een beetje als Wikipedia worden: de focus ligt niet langer bij het maken van winst, maar bij het oplossen van het probleem. Alle kennis en intellectuele eigendom die samen worden ontwikkeld komen onder een creative commons-licentie terecht, zodat ook daarvan iedereen die deelneemt mede-eigenaar wordt. De bedrijven achter de producten en merken worden decentralized autonomous organizations, die worden gerund door artificiële intelligentie. Als een hand- of kennisarbeider kan worden vervangen door AI, waarom dan ook niet een CEO?
Bouw een product waarop anderen verder kunnen bouwen. Onontbeerlijk daarin is de Application Programming Interface (API), een brug tussen bestaande platformen en creatieve nieuwe toepassingen door derden, die de komende jaren alleen nog maar aan belang zal winnen. Eender welk API-gebaseerd product heeft het potentieel om een ecosysteem te worden, en dat is waar u naartoe wilt: meer toepassingen, waaronder wellicht een paar die u er zelf niet eens in had gezien, betekent ook meer waarde voor uw product. Wel vraagt het een totaal andere strategie en aanpak: een ecosysteem groeit uit tot een netwerk van gebruikers, groepen, bedrijven en adverteerders.