Er waren in 2020 weinig sectoren waar het goed zakendoen was, maar de eventsector werd harder getroffen dan eender welke andere. Je zal in 2018 maar een beloftevol bedrijf begonnen zijn dat events organiseert. Boeken toe, zou je dan denken na een rampjaar als het vorige. Niets is minder waar voor Spacehuntr.
Spacehuntr is naar eigen zeggen de Airbnb van de B2B-events. Bedrijven die bijvoorbeeld in Brussel een evenement willen organiseren, kunnen op het platform van Spacehuntr terecht voor unieke locaties, catering, vergaderruimtes, transport en hotelkamers voor de gasten… Na amper twee jaar mag het venue booking platform Amazon, AirnBnb, Booking.com… tot zijn klanten rekenen. En dan worden van de ene dag op de andere alle evenementen afgeschaft, uitgesteld of verboden.
Tijdens de eerste lockdown vielen alle activiteiten van Spacehuntr stil. In plaats van bij de pakken te blijven neerzitten, zag Dietrich Moens, CEO en co-founder van Spacehuntr (foto rechts), een goede aanleiding om te focussen op internationale groei. Het klinkt op zijn zachtst paradoxaal om in een periode waarin internationaal reizen wordt afgeraden buitenlandse groei na te streven, maar Spacehuntr bewijst dat het kan. Meer nog, Moens acht het niet onmogelijk dat de globalisering ondanks corona zelfs nog toeneemt.
‘Het is niet omdat Brussel in lockdown zit, dat je geen zaken kan doen in Madrid’
‘Tot begin 2020 waren we actief in Brussel, Amsterdam, Berlijn en Parijs. Tijdens de eerste lockdown hebben we er negen steden bijgenomen en zijn we actief op zoek gegaan naar nieuwe partnerships. De Europese landen hebben allemaal verschillende regels. Het is niet omdat Brussel in lockdown zit, dat je geen zaken kan doen in Madrid. En door de dalende vliegkosten wordt het veel goedkoper om je over heel Europa te verplaatsen.’
Dat 2020 het jaar was waarin we leerden thuiswerken, hoeft geen betoog. Niet voor iedereen een pretje, maar ook hier ziet Moens vooral een positieve impact. ‘Ik kan mensen aanwerven uit een veel grotere talent pool. Voor een job in Brussel hoef ik nu niet per se iemand uit het Brusselse aan te werven omdat de verplaatsing anders niet haalbaar is’, zegt hij.
‘Je gaat zien dat bedrijven in steden met een heel hoge loonkost zoals Parijs en Londen talent van buiten de stad gaan aantrekken. Bij ons zijn de helft van de aanwervingen sinds de eerste lockdown remote workers uit Lissabon, Italië, Colombia, de UK en Nederland.’
‘Bij toonaangevende techbedrijven werken de teams remote over heel Europa’
Moens ziet nu al dat sommige van zijn klanten hun blik verruimen en over de landsgrenzen heen kijken. ‘Bij toonaangevende techbedrijven werken de teams remote over heel Europa. Wanneer die een event willen organiseren verhuizen ze dat naar een plek waar het toegelaten is en veilig kan.
Wij krijgen regelmatig de vraag om bijvoorbeeld elke drie maand een kleinschalig event te organiseren voor één team. Ieder teamlid wordt dan ingevlogen in een grote stad om daar op dag één een brainstorm te houden, op dag twee een hackaton te organiseren, om op dag drie af te sluiten met een teambuilding.’
‘Ik was er al lang van overtuigd, maar nu wordt het duidelijk bewezen: remote work makes sense. Thuiswerken maakt ons productiever en gelukkiger. We hebben meer tijd omdat we geen twee uur meer onderweg zijn. We kunnen een uur langer werken en een uur met onze familie bezig zijn’, zegt hij.
‘Tijdrovende, ondoordachte meetings die niet altijd even efficiënt waren vallen er tussenuit’
‘We verspillen niet alleen minder tijd, we hebben ook een kleinere ecologische voetafdruk. In bepaalde gevallen heeft het natuurlijk nog altijd voordelen om mensen in levende lijve te ontmoeten, maar de tijdrovende, ondoordachte meetings die niet altijd even efficiënt waren vallen er tussenuit’, aldus Dietrich.
‘Wanneer we nu een meeting hebben is het veel intenser en efficiënter. Om een uur samen te babbelen, doen we het niet. We plannen ineens een halve dag in en werken intenser. We lunchen samen en de contacten zijn veel persoonlijker en intiemer.
Ik zie vooral zeer positieve effecten. Op dat vlak doen we het tijdens de tweede lockdown veel beter dan tijdens de eerste’, vindt Moens. ‘En op termijn gaan we niet alleen wennen aan deze manier van werken, we gaan er ook beter in worden.’
De huidige situatie, die mogelijk een definitieve ommekeer heeft veroorzaakt, zal uiteraard ook een impact hebben op vastgoed. Die effecten gaan we volgens Moens nog niet onmiddellijk waarnemen, omdat commercieel vastgoed meestal met contracten voor negen jaar werkt. Het zal een geleidelijke evolutie zijn, maar leegstand van kantoorruimtes wordt sowieso iets waarmee we moeten afrekenen.
‘Kantoor is een zeer grote vaste kost, maar waarom zou je betalen voor iets wat je niet gebruikt’
‘Je ziet nu al hoe start-ups in flexibele co-working spaces trekken waar ze op maandbasis beslissen hoeveel plaatsen ze nodig hebben afhankelijk van hun workload en bezetting. Daar komt bovenop dat er in steeds meer sectoren steeds meer freelancers zijn en een grotere nood aan gespecialiseerd talent dat je kortere tijd nodig hebt. De traditionele voltijdse tewerkstelling bij één werkgever is voorbij. Steeds meer bedrijven werken met een dynamic headcount en schakelen ressources in, in functie van de hoeveelheid werk.’
Het wordt door die trends en door het thuiswerken voor werkgevers steeds moeilijker om in te schatten hoeveel kantooroppervlakte ze moeten huren. ‘In Amerika zijn er al heel wat bedrijven die meetingrooms en office spaces on demand aanbieden. Die trend zal ook naar hier overwaaien’, weet Moens.
‘Kantoor is een zeer grote vaste kost voor bedrijven, maar waarom zou je betalen voor iets wat je niet gebruikt. We gaan naar minimal fixed desks. Het principe is hetzelfde als dat van de deelwagen, ook daarvan beginnen mensen nu stilaan het nut van in.’